Ön yazı nasıl hazırlanır?
Çoğu insan işe başvurmada ön yazının öneminin farkında değiller. Bazıları fazla emek zaman ve harcamak istemediği bazıları ise zorunlu olmadığı için CV’lerine ön yazı eklemezler. Fakat iyi hazırlanmış ve etkileyici bir ön yazı sizi hayalinizdeki işe kavuşturabilir. Peki, ön yazı nedir ve nelere dikkat etmelisiniz?
Ön yazı nedir?
Ön yazı/kapak mektubu sizi anlatan ve başvurmak istediğiniz işe neden uygun olduğunuzu anlatan bir tanıtım yazısıdır. İnsan kaynakları özgeçmiş ile ön yazıları okuyarak en iyi adayı bulup iş teklif eder. Özgeçmişiniz kısıtlı olduğu için, ön yazınızla neden en iyi aday olduğunuzu daha detaylı olarak anlatabilirsiniz. Eğer başka adayların arasından işverenin ilgisini çekmek istiyorsanız, efektif bir ön yazı size yardımcı olabilir.
Nasıl yazılır?
Öncelikle ön yazınıza hitap ederek başlamanız gerekmektedir. İş görüşmesine gideceğiniz insan kaynakları uzmanının adını biliyorsanız, onun ismini kullanarak başlayabilirsiniz ( mesela ‘’Sayın … bey’’). Eğer bunu bilmiyorsanız, “Sayın yetkili” yeterli olacaktır.
Birinci paragrafta ilanı nerde gördüğünüzden ile eğitimizden ve yeteneklerinizden bahsetmelisiniz. Bu bölümde başarılarınızdan da bahsedebilirsiniz. Eksik bir izlenim oluşturmamanız için bahsettiğiniz eğitimler özgeçmişinizde de yer almalıdır. Söz ettiğiniz yetenekleriniz de başvurduğunuz iş icin faydalı olmalıdır.
Sonraki paragrafta neden o şirket için çalışmak istediğinizi, ne kadar istekli olduğunuzu ve neden en iyi aday olduğunuzu açıklamanız gerekmektedir. Özelikle bu bölümde insan kaynaklarının ilgisini çekebilirsiniz.
Sonuncu paragrafta kapak mektubunuzu okudukları için teşekkür etmelisiniz ve görüşmek istediğinizi söyleyerek ön yazınızı tamamlayabilirsiniz.
Kapak mektubu yazarken nelere dikkat edilmelidir?
- En fazla üç paragraf olmalıdır. Ön yazınız işverene daha çok bilgi vermek için bir fırsat olsa da, uzatılmış bir yazı da okuyan kişiyi sıkabilir. Ayrıca yazınızı kısa tutarak kendinizi tekrarlamanın önüne geçersiniz.
- İmla ve gramer. Eğer bu konuda ön yazınızda hata yaparsanız, yeterince ilgi göstermediğiniz ve son anda hazırlanmış bir ön yazı izlenimi verebilirsiniz. Ön yazınızı yollamadan önce mutlaka imla ve gramerinizi göz geçirin.
- Ön yazınızı başvurduğunuz pozisyona göre oluşturun. Herhangi bir iş için değil, belirli bir pozisyon için aradıkları eleman olduğunuzu belirtin. Bahsettiğiniz eğitiminiz ve yetenekleriniz başvurduğunuz pozisyon için ilişkili olmalıdır.
- Resmî bir dil kullanılmalı. Sonuçta amacınız ön yazınızı tanıdığınız birisine değil; bir profesyonele yollamaktır.
- Basit bir format kullanın. Times New Roman veya Calibri kullanılması tavsiye edilir.
- Kısa ve uzun cümle kullanın. Böylelikle okuyan kişi daha kolay ön yazınızı okuyabilir.
- Sadece başvurduğunuz pozisyon ile ilişkili olan kursları ön yazınızda belirtin. Mesela sekreter pozisyonu için başvurduğunuzda, origami kursu başvurduğunuz pozisyonla tamamen alakasızdır ve ön yazınıza değer katmaz.