Akademik CV Nasıl Hazırlanır? Örnekler ve İpuçları

Akademik CV profesör, öğretim görevlisi, doktora sonrası araştırmacı, yeni mezun ya da öğrenciler içindir. Modern bir CV en fazla iki sayfadan oluşur ve akademik CV akademik deneyime odaklanır ve üniversitelerde ve kurumlarda araştırma, öğretim ve fakülte pozisyonları arayanlar tarafından kullanılır.

Son derece rekabetçi olan akademik ortamda, CV'niz heyecan verici bursların, prestijli pozisyonların ve istisnai araştırma veya doktora fırsatlarının kilidini açma gücünü elinde tutar. ATS uyumlu CV yazmak ve akademik CV hazırlama için doğru şablonu seçmek önemlidir. Bu nedenle sizlere yardımcı olmak ve kariyerinizin ilk ve en önemli basamağı olan CV yazma sürecinde yanınızda olmak için akademik özgeçmiş örnekleri ile bu rehberi hazırladık. Bu rehberde şu konulara yer vereceğiz:

  • Akademik CV'nizde nelere yer vermelisiniz?
  • Akademik araştırma CV'sinin nasıl yazılacağına dair ipuçları
  • Farklı CV bölümleri için akademik CV örnekleri.
  • Akademik CV için en iyi şablon nasıl seçilir?
  • Akademik CV için ön yazı nasıl hazırlanır?

CV Yazma Süreci: Nereden Başlamalısınız?

Akademik özgeçmiş yazmak dikkat ve özen isteyen bir iştir. Sonuçta CV’nizde yapacağınız ufak bir hata bile işi kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kendinize tüm kariyerinizi yansıtan kapsamlı bir Ana CV hazırlamakla işe başlamalısınız. Bu CV’ye tüm eğitim, deneyim ve beceri setinizi ekleyerek daha sonraki iş başvurularında güncelleyerek kullanmak üzere cihazınıza kaydetmelisiniz.

Ana CV’yi her başvuru için olduğu gibi kullanmak yerine, iş ilanında belirtilen aranan özelliklere göre güncellemeli ve uyarlamalısınız. Böylece birden fazla pozisyona başvururken düzenli olarak kullanacağınız Ana CV’niz size bu konuda yardımcı olacaktır. Eğer telefondan CV hazırlama için bilgiye ihtiyacınız varsa hemen blogumuzu ziyaret edin.

Akademik CV Örneği

Aşağıdaki Akademik CV örneği, CVMaker sitemizde bulunan Harvard şablonu ile gri renkte hazırlanmıştır. Bir öğretim üyesi olan Arzu, eğitim ve iş deneyimlerini ön plana çıkarırken aynı zamanda becerilerini de vurgulamak için bu şablonu kullanmıştır.

Akademik CV Örneği

Akademik özgeçmiş örneği PDF olarak indirilebilir.

Hemen CV’nizi oluşturun

Akademik CV’ye Neleri Dahil Etmelisiniz?

Tüm CV’lerde olması gerektiği gibi akademik bir özgeçmiş de belirli bir işe veya pozisyona göre uyarlanmalıdır. Söz konusu işin gereklilikleriyle doğrudan uyumlu olan en alakalı deneyimleri, becerileri ve yayınları vurgulamalıdır. Bunun için izlenmesi gereken stratejilerden biri, eğitiminiz, iş deneyiminiz, becerileriniz, başarılarınız ve niteliklerinizle ilgili tüm bilgileri içeren kapsamlı bir belge olan bir ana CV oluşturmaktır. Ana CV’niz daha önce de belirttiğimiz gibi mesleki geçmişinizin bir deposu olarak hizmet eder ve CV'nizi belirli iş başvuruları için uyarlarken size yardımcı olur.

CV, akademik kariyerinizde ilerledikçe düzenli olarak güncellediğiniz dinamik bir belge olmalıdır. Yeni başarılar, yayınlar ve deneyimler ortaya çıktıkça bunları yansıtmak için CV'nizi sürekli güncelleyin. En iyi akademik CV formatı, niteliklerinizi, araştırma deneyiminizi ve başarılarınızı etkili bir şekilde sergilemek için aşağıdaki temel CV bölümlerinden ve bilgilerinden hepsini olmasa da bazılarını içermelidir:

  • Kişisel profil
  • Eğitim
  • İş Deneyimi
  • Yayınlar
  • Sunumlar ve Konferanslar
  • Onur ve Ödüller
  • Beceriler
  • Profesyonel Üyelikler
  • Referanslar

Akademik CV’de Profil Özeti Bölümü

Profil özeti, akademik başarılarınızı, araştırma ilgi alanlarınızı ve profesyonel hedeflerinizi 4 ila 6 satırda vurguladığınız kısa bir paragraftır ve CV’nin en üst kısmında yer aldığı için ilk göze çarpan bölümdür. Bu nedenle dikkatli yazılması ve belli kurallara uyulması halinde profil özeti ile CV’nizin okunma ve işi size kazandırma şansı yarı yarıya artacaktır. Kişisel profil, geçmişinizi, araştırma ilgi alanlarınızı ve kariyer hedeflerinizi sergilemek için bir fırsattır. Özgeçmişinizin geri kalanıyla uyumlu olduğundan ve okuyucu üzerinde olumlu bir izlenim yarattığından emin olmalısınız.

Profilinize kendiniz hakkında kısa bir giriş yaparak ve akademik niteliklerinizden bahsederek başlayın. Araştırma ilgi alanlarınızı ve belirli uzmanlık alanlarınızı açıkça belirtin. Tutkuyla bağlı olduğunuz araştırma sorularını ve araştırmanızın daha geniş çaplı etkisini vurgulayın.

Alanınızla ilgili tüm sosyal becerilerden bahsedin. Sosyal becerilerinizi profil özetinize dahil etmeniz daha etkilidir. Teknik beceriler için ayrı bir oluşturarak listeleyebilirsiniz.

Profilinizin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için açık ve özlü bir dil kullanın. Kişisel profilinizi başvurduğunuz pozisyona veya fırsata göre uyarlayın. Gereksiz bilgi vermekten kaçının. İş deneyimlerinizden ve eğitiminizde diğer bölümlerde söz edeceğiniz için bu bölümde vurgulamanıza gerek yoktur. Son olarak, kişisel profilinizi herhangi bir hata veya yazım hatası için dikkatlice düzeltin. Akıcı olduğundan ve niteliklerinizi ve beklentilerinizi etkili bir şekilde temsil ettiğinden emin olun.

Akademik CV İçin Profil Özeti Örnekleri

Akademik CV'si Kişisel Profil

1. Öğretim Üyeliği İçin Profil Özeti Örneği 

Moleküler biyoloji alanında güçlü bir geçmişe sahip, kanser gelişiminde genetik düzenleme mekanizmalarını anlamaya odaklanan kendini işine adamış bir akademisyenim.  Biyokimya alanında doktora yaptım ve tanınmış bilimsel dergilerde çok sayıda yayınım bulunmaktadır. Moleküler teknikler, genomik ve veri analizi konularında uzmanlığa sahibim. Translasyonel araştırma ve yeni kanser tedavisi terapilerine katkıda bulunma konusunda tutkuluyum.

2. Doktora Eğitimi İçin Profil Özeti Örneği

Bilişsel Sinirbilim alanında yüksek lisans derecesine sahip ve Psikoloji alanında doktora programına kabul edilmek isteyen bir akademisyenim. Bilişsel gelişim alanında en yeni araştırmaları sürdürmeye, özellikle erken deneyimlerin beyin gelişimi ve öğrenme süreçleri üzerindeki etkisini araştırmaya kararlıyım. Deneysel tasarım, veri analizi ve nörogörüntüleme tekniklerinde güçlü bir deneyime sahibim.

Akademik CV İçin Beceriler Bölümü

Akademik CV'si Beceriler

Etkili bir CV hazırlama için akademik ve aktarılabilir becerilerinizi vurgulamanız ve beceriler bölümünü başvurduğunuz pozisyon veya programın gerekliliklerine uyacak şekilde özelleştirmeniz önemlidir. Becerilerinizi ve bunların uygunluğunu etkili bir şekilde aktarmak için her zaman açık ve özlü bir dil kullanın. Sosyal becerilerinizi profil özetiniz içerisinde vurgularken, teknik becerileriniz için ayrı bir bölüm oluşturarak madde işaretli liste kullanarak listeleyin.

Bir akademisyenin, hangi alanda ögrev yapıyor olursa olsun belli başlı becerilere sahip olması gerektiğini unutmayın. Bilim insanları olarak özellikle araştırma konusunda yetkin olan akademisyenler, aynız zamanda hizmet verdikleri sektöre uygun mesleki becerilere de sahiptirler. Bu nedenle becerilerinizi listelemeden önce iş ilanını dikkatlice okuyarak başvuru yapacağınız pozisyon için aranan tüm nitelikleri not edin ve bunlarla eşleşen becerilerinizi CV’nize ekleyin.

Aşağıdaki lsitede bir akademisyen CV’sinde bulunması gereken en temel teknik ve sosyal becerileri bulabilirsiniz.

Teknik beceri örnekleri: 

  • Araştırma
  • Veri analizi
  • Raporlama
  • Laboratuvar teknikleri
  • Programlama dilleri
  • İstatistiksel analiz
  • Veri görselleştirme
  • Literatür taraması

Sosyal beceri örnekleri:

  • Yazma ve iletişim
  • Öğretme ve mentorluk
  • Analitik ve eleştirel düşünme
  • Organizasyon ve zaman yönetimi
  • İşbirliği ve ekip çalışması
  • Uyarlanabilirlik ve esneklik
  • Liderlik
  • Problem çözme
  • Detaylara dikkat

Akademik CV’de İş Deneyimi Bölümü

Akademik CV'si İş Deneyimi

Akademik bir pozisyon için hazırladığınız CV’de iş deneyiminizi sergilerken, uzmanlığınızı, araştırma becerilerinizi ve akademik camiaya katkılarınızı gösteren ilgili pozisyonları ve sorumlulukları vurgulamanız önemlidir. Bu deneyimler araştırma projeleri, bilimsel faaliyetler, dersler, yayınlar, öğretim ve daha fazlası gibi faaliyetleri içerebilir. Çzellikle en son iş pozisyonunuzdan başlayarak geriye doğru ters kronolojik formatla listelem yapmanız daha etkili olacaktır. Ayrıca araştırmalarınızı öne çıkaran işleri vurgulamayı unutmayın.

Deneyimlerinizde üztlendiğiniz sorumlulukları ve elde ettiğiniz başarıları giriç Mümkünse başarıları sayısallaştırın. Pozisyonla ilgili becerilerinize değinin. Kendinden emin ve özlü bir dil ve eylem fiillerinin bulunduğu cümleler kullanın. Hangi kurumda görev aldığınızı, kurumun yerini ve çalıştığınız tarih aralığını girmeyi unutmayın. İş deneyimlerinin kolay okunması ve dikkat çekmesi için madde işaretli liste oluşturun.

Deneyimlerimiz araştırma yapma, başkalarıyla işbirliği yapma ve akademiye değerli katkılarda bulunma becerinizi göstermelidir, bu nedenle başarılarınızı ölçülebilir biçimde desteklediğinizden emin olun. Örneğin araştırmalar için özel bir yöntem geliştirerek zaman kaybını %50 azalttığınızdan söz edebilirsiniz.

Akademik CV İçin İş Deneyimi Örneği

Araştırma Görevlisi / Doğu Akdeniz Üniversitesi / Psikoloji Lisans Programı / 2021 - 2025 / Kıbrıs

Hafıza oluşumu üzerine araştırma projelerine katkıda bulundum, literatür taramaları yaptım  ve uygulamaya yardımcı oldum.  Davranışsal verileri topladım ve analiz ettim, istatistiksel yazılım kullanarak doğruluğunu sağladım. Hakemli dergiler için makaleler hazırlamak üzere araştırmacılarla işbirliği yaptım. Etik standartları koruyarak işe alımlar gerçekleştirdim.  Seminer ve konferanslarda araştırma bulgularını sunarak bilimsel tartışmalara katıldım. 

  • Hafıza Oluşumunda Bilişsel Süreçlerin Rolünün Araştırılması" başlıklı makalemi saygın bir hakemli dergide yayınlayarak bu alandaki bilginin ilerlemesine katkıda bulundum.
  • Ulusal bir konferansta, bilişsel süreçlerin bellek konsolidasyonu üzerindeki etkisine ilişkin karmaşık araştırma bulgularını etkili bir şekilde ileterek araştırma ve sunum becerilerinde mükemmeliyet sergilediğim için En İyi Sunum Ödülü'nü aldmı.

Akademik CV İçin Ek İş Deneyimleri

Uzmanlık alanınız ne olursa olsun, akademisyen olarak kariyerinizde ilerlerken verdiğiniz her emek bilime katkı sunmanız demektir. Dolayısıyla, başburduğunuz bölümü doğrudan ilgilendirmese bile bazı deneyimlerinizi CV’nize ekleyerek sizin hakkınızda daha geniş bilgi edinilmesini ve pozitif izlenim bırakmayı sağlayabilirsiniz. Örneğin gönüllü çalışmalarınız ya da başvuru yaptığınız bölümle ilgisi olmayan çalışmalarınız buna dahildir.

Akademik CV İçin Eğitim Bölümü

Akademik CV'si Eğitim

Akademik geçmişiniz göz önüne alındığında, bu bölümü öne çıkarmak veya belirli dersleri, notları veya başarıları detaylandırarak vurgulamak önemlidir. Eğitim bölümünüzü etkili bir şekilde sunmak için en yükesek eğitiminizden başlayarak geriye doğru listeleyerek başlayın.

Fen Bilimleri Lisansı, Sanat Yüksek Lisansı veya Felsefe Doktoru gibi tam olarak hangi dereceyi aldığınızı belirtin.

Hala bir derecede devam ediyorsanız "Devam Ediyor" olarak girin veya mezun olmanız gereken yılı belirtin. Eğitim aldığınız üniversiteye değinin. Üniversitenin ayrıcalıklarından ve verdiği eğitimden kısaca söz edin. Eğer önceden aldığınız eğitim başvuru yapacağınız bölümle ilgiliyse kayda değer dersleri/modülleri veya notları ekleyin. Bir akademisyenin tüm yaşamının eğitim ve araştırma ile geçtiğini unutmadan özellikle bu bölümü öne çıkaracak bir şablon seçmeyi unutmayın.

Akademisyen CV’si İçin En İyi Şablonu Seçin

CV şablonu, Özgeçmiş (CV) oluşturmak için önceden tasarlanmış bir düzen veya formattır. Bilgilerinizi profesyonel ve düzenli bir şekilde yapılandırmanıza yardımcı olarak işverenlerin niteliklerinizi incelemesini kolaylaştırır. Günümüzde tüm meslekler için hazırlanmış değişik formatlarda CV şablonlarına online olarak ulaşmak mümkündür. Fakat bir şablon seçerken başvurunuzun başarısını etkileyeceğini göz önüne alarak bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir.

Akademik bir CV için en iyi şablonu seçmek; netlik, profesyonellik ve akademik normlara uyum sağlamak için birkaç temel faktörü göz önünde bulundurmayı gerektirir. Akademik özgeçmişler sektörel özgeçmişlerden daha uzun olma eğilimindedir. Mantıksal bir akışı destekleyen, tipik olarak eğitim, araştırma deneyimi, yayınlar, öğretim deneyimi ve ödüller gibi bölümleri içeren bir şablon seçmelisiniz. Elbette bu şablonun dilediğiniz bölümü, özellikle de eğitim geçmişiniz öne çıkarmasına dikkat etmelisiniz.

Seçtiğiniz şablonun düzeni okunabilirliği artırmak için net bölüm başlıklarına, tutarlı biçimlendirmeye ve geniş beyaz alana sahip olmalıdır. İçeriğin dikkatini dağıtacak aşırı renk veya tasarım öğesi kullanımından kaçının. En iyi şablonlar, alanınıza ve kariyer aşamasına göre bölümler eklemenize veya çıkarmanıza olanak tanır. Deneyimlerinize etkili bir şekilde uyum sağlamayan katı bir şablon ideal olmayabilir.

Başlıklar ve gövde metni için tutarlı yazı tipi boyutlarına sahip profesyonel, okunması kolay bir yazı tipi (örneğin Times New Roman, Calibri veya Arial) kullanan bir şablon seçin. Tasarımdan ziyade içeriğe vurgu yapabilmeniz açısından şablonunuzun çok fazla grafik içermemesine dikkat edin. Akademik CV'ler görsel çekicilikten ziyade içeriğe odaklanmalıdır. Dekoratif unsurlardan kaçının ve minimal, metin tabanlı bir tasarıma sadık kalın.

Farklı disiplinlerin farklı beklentileri vardır. Bir beşeri bilimler profesörünün CV'si diğer bölümlere göre görünebilir. Yaygın biçimlendirme stillerini anlamak için alanınızdaki profesyonellerin CV'lerine bakın. Akademik CV'ler genellikle kapsamlı olduğundan, şablon birden fazla sayfaya izin vermelidir. İyi bir şablon, uygun kenar boşlukları ve sayfa numaraları ile sayfalar arasında tutarlı biçimlendirme sağlar.

Ayrıca şablonunuzu PDF olarak indirebilmeiz gerekir. Akademik iş başvuruları için tercih edilen format bu olduğundan, şablonun biçimlendirme hataları olmadan temiz bir şekilde PDF olarak dışa aktarılabildiğinden emin olun. Bu kriterlere uygun bir şablon seçerek profesyonel, iyi yapılandırılmış ve akademik alanınızın beklentilerine uygun bir CV oluşturabilirsiniz.

CVMaker sitemizde sektör uzmanlarının hazırlamış olduğu birbirinden farklı onlarca şablondan birini seçerek ve özgeçmiş oluşturma aracımızın yardımıyle dilediğiniz dilde kısa sürede profesyonel bir Akademik CV oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz? CV örnekleri ve daha fazlası için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Hemen CV’nizi oluşturun

Akademik CV’nizi Bir Önyazı İle Sunun

Ön yazı, bir işe başvururken özgeçmişinize eşlik eden tek sayfalık bir belgedir. İşverene kendinizi kişisel olarak tanıtmanızı sağlar ve ilgili becerilerinizi, deneyiminizi ve pozisyon için istekli olduğunuzu vurgular. İyi yazılmış bir ön yazı  işe alım uzmanına hitapla başlar.

Pozisyonla ve şirketle neden ilgilendiğinizi açıklar. En alakalı becerilerinizi ve başarılarınızı sergileyerek pozisyon için neden güçlü bir uyum sağladığınıza dair ikna edici bir neden sunar ve bir eylem çağrısı ile biter (örneğin, bir görüşme talep etmek).

İyi hazırlanmış bir önyazının yapısı şu şekilde olmalıdır:

Başlık kısmı iletişim bilgilerinizi, tarihi ve alıcının bilgilerini (işe alma komitesi, bölüm başkanı, vb.) kapsar. Ardından açılış paragrafı gelir. Bu paragrafta başvurduğunuz pozisyonu ve ilanı nerede bulduğunuzu belirtin. Bu görev ve kurum için heyecan duyduğunuzu ifade edin.

Mevcut durumunuzdan kısaca bahsedin (örneğin, doktora adayı, yardımcı doçent vb.).

Orta paragraflarda araştırma deneyiminizden bahsedin. Araştırma odağınızı ve önemini özetleyin. Eğer varsa önemli makaleleriniz ve yayınlarınızı yazın. Bu çalışmalarınızın kurumun araştırma öncelikleriyle nasıl örtüştüğünü açıklayın. İlgili öğretim deneyimini vurgulayın. Öğrettiğiniz veya öğretmeye hazır olduğunuz derslerden bahsedin.

Öğretim felsefenizi ve yenilikçi yöntemlerinizi açıklayın.

Kapanış paragrafında kurum için neden güçlü bir aday olduğunuzdan söz ederek bir mülakat için istekli olduğunuza değinin. Ayrıca zaman ayırıp mektubunuzu okudukları için teşekkür etmeyi unutmayın.

Anahtar Çıkarımlar

Akademik CV örnekleri ile hazırladığımız bu rehberdeki bilgiler ışığında profesyonel ve kazandıran bir çzgeçmiş hazırlamanız için dikkat etmeniz gereken en önemli çıkarımlar şöyledir:

  • Özgeçmişinizi başvurduğunuz belirli pozisyona veya programa göre uyarlayın.
  • Özgeçmişinizi net başlıklar ve alt başlıklarla mantıksal olarak yapılandırın.
  • Yayınlar, sunumlar ve ödüller gibi önemli başarıları vurgulayın.
  • Araştırma deneyimini, metodolojileri ve sonuçları vurgulayın.
  • Temiz ve profesyonel bir düzen, tutarlı biçimlendirme ve hatasız içerik sağlayın.

Bol şanslar!

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak