CV'de kişisel bilgiler bölümü: Neleri dahil etmelisiniz?
CV'de hangi kişisel bilgileri nasıl paylaşmanız gerektiği konusunda kafanız mı karışık? Aslında bu bilgileri girmek basit gibi görünse de yapılabilecek küçük bir hata nedeniyle bile potansiyel işinize elveda demeniz mümkün. CV 'Kişisel Bilgiler' bölümü kendinizi bir işverene tanıtmak için ilk fırsatınızdır. Bu aşamada temel bilgileri yanlış verirseniz mülakat şansınızı elden kaçırabilirsiniz. Ama doğru hazırlanmış bir kişisel bilgiler bölümü sayesinde pek çok adayı geride bırakmanız mümkün.
CV hazırlama konusunda yardıma ihtiyacınız varsa ve size ışık tutacak bir kılavuz arıyorsanız, işte CV'nizde hangi kişisel bilgilere yer vermeniz ve vermemeniz gerektiğine ve yaşınız, cinsiyetiniz, dininiz veya milliyetinizle ilgili ayrımcılığın kurbanı olmamanızı nasıl sağlayacağınıza dair bir rehber. Bu rehberdeki bilgileri ve adımları takip ederek siz de CV’nizi geliştirin ve hayalinizde pozisyonun kapısını aralayın. Ayrıca CV'de profil kısmı ile ilgili bu makalemiz de size yardımcı olabilir.
CV’de kişisel bilgiler neden önemlidir?
CV'nizde ilgili tüm kişisel bilgilere yer vermeniz hayati önem taşır. Bu bilgiler olmadan, muhtemel işveren bir mülakat ayarlamak veya pozisyon hakkında görüşmek için sizinle iletişime geçemeyecektir. Temel bilgilerin (adınız ve iletişim bilgileriniz) kolay bulunabilir ve net bir şekilde sunulmuş olması önemlidir. Buna ek olarak kişisel bilgilerinizi girerken gereksiz olanlarından kaçınmalı ve CV’nizin uzamasına engel olmalısınız.
Bir künye görevi de gören kişisel bilgileriniz sayesinde işverenler sizinle ilgili ilk izlenimlerini elde ederler ve CV’nizin geri kalanını okumaya ya da okumamaya karar verebilirler. Bu nedenle hangi bilgileri girmeniz gerektiği ve bu bilgilerin işle uyumlu olması da büyük önem taşır. Pozisyonla ilgisi olmayan, başvurunuza bir katkısı bulunmayan bilgiler ne yazık ki olumsuz etki bırakabilir. Tüm bunları akılda tutarak CV’nizi yazmaya başlamalı ve ilk göze çarpan bu bölümü dikkatle hazırlamalısınız.
CV'nizde bulunması gereken kişisel bilgiler nelerdir?
Kimliğinizi doğrulayan, işverenlerin sizinle iletişime geçmesini sağlayan ve mesleki niteliklerinizi özetleyen bilgiler eklemek yararlıdır. Böylece işverenler kimliğinizi daha kolay doğrulayabilir ve resmi bir mülakat daveti olasılığı artar. İşte CV kişisel özellikler kısmına eklemeniz gereken bilgiler şunlardır:
CV’nize mutlaka eklemeniz gereken kişisel bilgiler:
- İsim, soyisim
- E-posta adresi
- Mesleki ünvanınız
- Telefon numaranız
- Yaşadığınız bölge/şehir
- Cinsiyetiniz
- Doğum tarihiniz
Başvuru sahibinin mahremiyetini korumak, siber güvenlik risklerinden, özellikle de kişisel verilerin kötü amaçlarla çalınmasından kaçınmak ve ayrımcılıkla mücadele ve eşit istihdam fırsatı gerekliliklerine uymak gibi çeşitli nedenlerle, iş arayanlar, yasal bir gereklilik olmadıkça veya bir işverenin çevrimiçi CV şablonu bu tür bilgilerin dahil edilmesini gerektirmedikçe, aşağıdaki ayrıntıları özgeçmişlerine eklemekten kaçınmalıdır:
- Medeni durumunuz
- Doğum yeriniz
- Milliyetiniz
- Linkedin profilinizin linki
- Varsa kişisel web sitenizin linki
- Sosyal güvenlik numaranız
- Pasaport numaranız
- Kimlik kartı numaranız
- Eşin adı ve iletişim bilgileri
- Çocuk sayısı ve isimleri
- Din
- Siyasi yönelim
CV'nin profesyonel profilinizi yansıtan bir belge olduğunu unutmayın. Bu nedenle, işe alım uzmanının kişisel önyargılarını tetikleyebilecek öznel bilgileri dahil etmekten kaçınmak mantıklıdır.
CV’nizi bir önyazı ile tamamlamak ve etkisini artırmak için bu makalemizi de okuyabilirsiniz.
Tam adınız
Kişisel bilgiler CV içerisine yerleştirilirken vermeniz gereken ilk bilgi tam adınızdır. Bu şekilde kendinizi işe alım yöneticisine tanıtır ve onlarla ilk bağlantıyı kurmuş olursunuz. Adınızı yazarken, tüm CV'nizdeki en büyük metin olduğundan emin olun. Diğer her şeyden en az 6 punto daha büyük olmalıdır. Kendinizi yaratıcı hissediyorsanız, yalnızca adınız için farklı bir yazı tipi veya renk belirleyebilirsiniz, ancak iyi göründüğünden emin olun. Eğer sonuçtan emin değilseniz, basit tutmalısınız.
İletişim bilgileri
Kişisel bilgiler bölümünün en önemli kısmıdır çünkü muhtemel bir mülakat için çağrılmanız gerektiğinde sizinle bu bilgiler sayesinde iletişime geçilir. İletişim bilgilerinize telefon numaralarınızı, e-posta adresinizi ve adresinizi ekleyin. Bu bilgilerde yapacağınız bir hata size ulaşılmasına engel olacağından, CV’nizi bitirdikten sonra mutlaka kontrol edin.
E-posta adresi
Günümüzde iş arasın ya da aramasın neredeyse herkesin bir E-posta adresi var. İş arama yolculuğunuzda kendinize yalnızca iş başvurularında kullanacağınız bir adres edinerek, gelen postaların diğerleri arasında kaybolmasına engel olabilirsiniz. Ayrıca başvuru yaparken, eğer önceki pozisyonunuz için kullandığınız bir şirket E-posta adresiniz varsa, CV’nize bunu girmekten kaçının.
Tüm dünyada genel bir anlayış olarak Gmail hesabından edinilen E-postalar daha profesyonel olarak karşılanmaktadır. Eğer bir Gmail hesabınız yoksa edinin ve bunun üzerinde bir E-posta adresi alın. E-posta adresiniz için kullandığınız ismin tuhaf ya da profesyonelliğe uygun olmayan, komik bir isim olmasından kaçının. Böyle bir isme sahip E-posta adresi iş dünyasının ciddi ortamında iyi karşılanmayacaktır. E-posta adresinin formatı genellikle ‘’[email protected]’’ olmalıdır.
Telefon numarası
CV de kişisel bilgilere ne yazılır sorusunun yanıtlarından biri de telefon numaranızı mutlaka vermeniz gerektiğidir. Dijital çağda artık genellikle ev telefonu kullanılmasa da yerleşikliğinizi göstermek adına, eğer varsa ev telefonu numaranızı ekleyin ve elbette cep telefonu numaranızı da verin. İşverenlerin sizi aramak için tercih edecekleri ilk yöntem cep telefonunuz olacaktır. Bu nedenle başvurunuzu yaptıktan sonra iş saatleri içerisinde telefonunuzun açık olduğundan emin olun ve gelen bildirimleri kontrol edin.
Adres
Modern çağda artık çoğu kişi evden çalışmayı tercih ediyor. Bu nedenle ev adresinizi girmeniz CV için şart olmasa da bazı durumlarda iş görmektedir. İşverenler adres bilgisini genellikle vergi durumları ya da adayın işe ulaşımı konusunda kullanmak için bilmek isterler. Çok uzak bir bölgeden başvuru yapan aday yerine daha yerel ve işe kolay ulaşabilecek olanı tercih etmek isteyebilirler. Bu durumda CV’nize tam adres girmek yerine yalnızca yaşadığınız bölgenin bilgilerini girmeniz yeterlidir.
Eğer pozisyon için kabul edilir ve işe başlarsanız, bunun ardından elbette şirket ile tam adresinizi paylaşırsınız. Fakat bir CV’ye tam adresinizi yazmanız durumunda, eğer CV’niz kötü niyetli kişilerin eline geçerse, size zarar verecek biçimde kullanılması ihtimalinin olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Cinsiyet
Dünyanın batı bölgelerinde cinsiyet ayrımı yapılmaması açısından CV’lerde bu bölüm bir gereklilik olmasa da ülkemizde hala aranan bir bilgidir. Özellikle büyük fiziksel güç gerektiren bazı mesleklerde çalışanların çoğunlukla erkek olması nedeniyle ya da bazı işlerde kadınların daha aktif olması nedeniyle CV’lere cinsiyet yazılabilir. İş ilanında hangi cinsiyetten bir çalışan arandığı belirtildiyse bu bilgiyi girmenize gerek yoktur. Fakay genellikle çoğu CV şablonunda yer alır.
Doğum tarihi
CV de doğum tarihi yazılır mı? Bu soru da en çetrefilli olan sorulardan biridir. Ülkemizde genellikle doğum tarihinin CV’de olması beklenir. Bunun bazı nedenleri vardır. Bu hem iş deneyimlerinizin oranı hakkında işverene fikir sunar hem de bazı şirketler kendi politikalarında yaş sınırı belirlemiş olabilirler. Batıda ve çoğu Avrupa ülkesinde yaş eşitliği olması açısından artık kullanılmasa da ülkemizde başvuru yapıyorsanız bu bilgiyi girmenizde fayda var.
CV’nizi hazırlarken eğer bir şablon kullanıyorsanız, doğum tarihiniz için gün/ay/yıl şeklinde bir bölüm ayrıldığını farkedebilirsiniz. Bu kısmı doldurmanız yeterlidir. Eğer bir şablon kullanmıyorsanız doğum tarihinizi gün/ay/yıl formatında yazmanız doğru olacaktır.
CV’ye hangi kişisel bilgilerin girilmesi isteğe bağlıdır?
Bir CV’nin kısa olması ve iki sayfayı geçmemesi gerektiğini biliyoruz. Kolay okunurluk, kafa karışıklığı yaratmaması açısından en önemli ve işle ilgili bilgilerin girilmesi gerekir. Buna kişisel bilgiler de dahildir. İlk bölümde verdiğimiz listede hangi kişisel bilgilerin CV’ye girilmesinin isteğe bağlı olduğundan söz etmiştik. Şimdi bunları açıklayalım:
1- Medeni durumunuz:
Medeni durumunuzla ilgili ayrıntıları veya bir aileniz olup olmadığına dair bilgileri eklemek zorunda değilsiniz. Ancak, durumunuzun başvurunuzu daha cazip hale getireceğini düşünüyorsanız bunu yapabilirsiniz. Örneğin, bekar olmanız uygun olmayan çalışma saatlerini daha uygulanabilir hale getirebilirken, bir ailenizin olması daha istikrarlı bir durumda olduğunuz ve şirkete sadık olacağınız anlamına gelebilir.
En iyisi iş ilanını dikkatlice okuyarak sizden medeni bilgilerinizi girmenizi istiyorsa bunu yapmanız. Aksi takdirde bu bilgiyi yazıp yazmamak tamamen sizin tercihinize kalmıştır.
2- Doğum yeriniz
Giderek küreselleşen dünyada artık kimse birbirinin nerede doğduğunu merak etmiyor. Ayrıca her bölgeden insana eşit davranmak adına çoğu şirket bu bilgileri göz ardı ediyor.
3- Milliyetiniz
Eğer uluslararası bir şirkete ya da yurt dışında bir işe başvuru yapmıyorsanız milliyetinizle ilgili bilgiyi girmek zorunda değilsiniz. Çok uluslu şirketler eğer birlikte çalışmak istedikleri kişilerin uyruk bilgilerini bilmek isterlerse bunu zaten başvuru formunda sorarlar ya da iş ilanında belirtirler. Bu durum genellikle büyük şirketlerin sağlıklı bir yasal çerçevede kalmak istemelerinden kaynaklanır. Vergi, çalışan hakları ve buna benzer konularda devlete karşı sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için bu gereklidir.
Bunlara ek olarak uluslararası şirketler bazı vize uygulamaları, personel arasındaki uyumu sağlama ve hatta o ülkenin dilini bilen personel edinme nedeniyle de uyruk bilgilerinizi öğrenmek isteyebilirler. Bu durumda bu bilgiyi verebilirsiniz. Fakat iş ilanında açıkça belirtilmemişse, uyruk bilgilerinizi girmenize gerek yoktur. Çünkü bazı işverenler ayrımcılık duygusu ile ön yargılı davranabilir ve CV’nizi yalnızca uyruğunuz nedeniyle eleyebilirler.
4- Linkedin profilinizin bağlantısı
Linkedin günümüzün en büyük ve yaygın iş ağı kurma ve iş bulma platformlarından biri olarak tüm dünyadan milyonlarca çalışanı ve işvereni biraraya getiren güvenilir bir platformdur. Mühendisinden, aktörüne, genel müdüründen, aşçısına kadar çok geniş yelpazede meslek grubuna hitabeden bu platformda bir hesabınızın bulunması aslında kariyeriniz açısından iyidir.
Tüm kariyerinizi sergileme fırsatını bulacağınız böyle bir hesap edindiyseniz bunu CV’nize girip girmeme konusunda kararsız olabilirsiniz. Genellikle iş ilanlarında Linkedin hesabınızın bağlantısı zate sorulur. Ama bu bilgi sizden istenmediyse CV’nize girip girmemek tamamen sizin isteğinize bağlıdır.
Linkedin bilgileriniz işverenin sizin tüm kariyer geçmişini görmesini sağlayacağından eğer farklı bir pozisyon için başvuru yapıyorsanız CV’niz üzerinde olumsuz bir etki bırakabilir. Bu durumda karar vermesi gereken tek kişi siz oluyorsunuz.
5- Kişisel web sitenizin linki
Kişisel web siteleri detaylı birer kartvizit gibi çalışırlar ve hem sizin tanıtımınızı yapar hem de geniş bir kitle ile iletişim halinde olmanıza yararlar. Yaptığınız işe yönelik kişisel bir siteniz varsa bunu CV’nizde paylaşmanızın hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Olumlu yönleri şunlardır:
- İlgili bir pozisyona başvurduğunuzda işverenin tüm portföyünüze ulaşmasını sağlar
- Hakkınızda daha fazla bilgi edinmek isteyen işveren için bulunmaz bir fırsattır.
Olumsuz yönleri ise şunlardır:
- Eğer iyi düzenlenmemiş ve güncellenmemiş bir siteniz varsa hakkınızda olumsuz düşünceler oluşmasına neden olabilir.
- Sitenizle ilgisi olmayan bir pozisyona başvuru yapıyorsanız, başvurunuzu olumsuz etkileyebilir.
6- Sosyal güvenlik numaranız
Bu numara çalışma yaşamınızın devlet tarafından kaydedilmiş bilgilerini içerir. CV’nizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi olası bir dolandırıcılıkla karşılaşma ihtimali barındırdığından bu numarayı işveren CV’nize girmenizi talep etmediği sürece kullanmamalısınız.
7- Pasaport ve kimlik kartı numaralarınız
Tıpkı sosyal güvenlik numaranızda olduğu gibi olası bir dolandırıcılık olayından kaçınmak için bu bilgileri CV’nize girmemelisiniz. Zaten işe alınmanız söz konusu olduğunda kimlik onayı gibi durumlarda kullanmak üzere bu bilgileri şirketle paylaşmanız gerekecektir.
8- Eşinizin kişisel bilgileri
Eşinizle ilgili bilgileri CV’nize girmeniz gereksizdir. İş ilanında aksi talep edilmedikçe hassas kişisel bilgileri CV’nize girmeyin.
9- Çocuk sayısı ve isimleri
Çocuk sahibi olup olmadığınızın iş başvurunuz üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Çok özel durumlar dışında genellikle iş verenler bu bilgiyi göz ardı ederler. Eğer sizden özellikle CV’nize yazmanız istenmediyse bu bilgiyi de çocuklarınızın kişisel bilgilerini korumak adına CV’nize girmeyin
10- Din ve siyasi yönelim
Eşitlik ilkesi her iş yerinde adil biçimde işlemiyor olabilir. Din ya da siyasi yönelimi nedeniyle işe başvuran adaylara ayrımcılık yapabilecek olan işverenler olduğunu unutmayın. Batı ülkelerinde bu tür bilgiler CV’lerde yer almıyor. Gerek insan hakları gerekse kişilik haklarımız nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmamamız gerekiyor. Bu nedenle bu tür hassas bilgilere de CV’de yer vermemek mantıklıdır.
CV’de mesleki ünvan
Bir işveren olsanız, herhangi bir CV’yi elinize aldığınızda ilk öğrenmek isteyeceğiniz bilgilerden biri mesleki ünvan olacaktır. Bu bilgi genellikle CV’nin en başında ve isminizin hemen altında bulunur. Her ne kadar mesleki ünvan yalnızca mesleğinizi betimliyor gibi görünse de aslında deneyimizle ilgili bilgi de içerir. Örneğin kıdemli muhasebeci, stajyer avukat, yeni mezun grafiker gibi mesleki ünvanlar buna birer örnek teşkil eder.
Mesleki ünvanınız, yaptığınız işi açıkça betimlemeli ve en yaygın terimlerden seçilmelidir. Eğer mesleğiniz bu yaygınlıkta değilse, bir araştırma yaparak eşdeğer bir ünvan belirlemeli ve işe alım yöneticilerinin anlayabileceği biçimde girmelisiniz.
Sonuç
CV de kişisel profile ne yazılır sorusunun yanıtını arayanlar için hazırladığımız bu makalede, kişisel bilgilerinizin hangilerinin önemli ve etkili olduğuna değinirken aynı zamanda bir CV’ye eklenmemesi gereken bilgilere de yer verdik. Rekabetçi iş ortamında, CV’nizin size başarıyı getirmesi için dikkat etmeniz gereken bazı detaylara ve ipuçlarına da yer verdik. Bu bilgileri göz önüne alarak hazırlayacağınız bir CV ile diğer adayları geride bırakabilir ve dilediğiniz işi elde edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi edinmek ve CV örneği görmek için siz de sitemizi ziyaret edebilir ce CVMaker uzmanlarının özenle hazırlamış olduğu blogumuzdan yararlananbilirsiniz.