Çok dilli misiniz? Özgeçmişinizde dil becerilerinizi gösterin ve potansiyel işverenleri etkileyin
Küreselleşen dünyada birden çok dil konuşabilmek değerlidir. Bu, çeşitli profesyonel fırsatlar yaratabilen ve iş başvurusunda bulunurken sizi öne çıkaran bir beceridir.
Aşağıdaki soruları sık sık duymamız da bu yüzden hiç şaşırtıcı değil.
- "Dil becerilerimi özgeçmişimde belirtmenin en iyi yolu nedir?"
- "Dil becerileri bölümünü özgeçmişimin neresine yerleştirmeliyim?"
- "Özgeçmişimde dillerden bahsetmesem sorun olur mu?"
Birden fazla dilde yeterlilik, adayları diğerlerinden ayırır ve özellikle de pandemi sonrası gelişen uzaktan çalışma ortamında çeşitli kariyer fırsatlarının kilidini açar. CV'nize veya ön yazınıza dilleri dahil etmek söz konusu olduğunda, iş için gerekli olup olmadıklarına ve bazen de CV'nizde yeterli alan olup olmadığına bağlıdır. Eğer bir dil bir pozisyon için zorunlu bir gereklilikse, işe alım uzmanlarının veya işe alım yöneticilerinin dikkatini çekmek için CV'nizin en üstünde bu dile öncelik vermeyi düşünün.
Ayrıca birçok büyük şirketin, çok sayıda başvuruyu ele alan otomatik bir yazılım olan aday takip sistemlerini (ATS) kullandığını biliyoruz. ATS, işe alım uzmanlarının ve işe alım yöneticilerinin adayları iş deneyimi gibi kriterlere ve dil ve teknik beceriler de dahil olmak üzere belirli anahtar kelimelere göre filtrelemesine olanak tanır. Bu filtre ile CV’nizin elenmemesi için dil becerilerinizi de doğru girmeniz önemlidir.
Bu makalede dil becerileri için örnek CV’nin yanı sıra, dil seviyeleri ile bilgi ve bunları özgeçmişinize nasıl dahil etmeniz gerektiği konusundaki bilgileri ve ipuçlarını veriyoruz. Sizin de kafanızda CV’de yabancı dil seviyeleri ile ilgili soru işaretleri varsa lütfen yazımızı okumaya devam edin.
Dil Becerilerini CV’ye Eklemenin Faydaları
Günümüzde birçok şirket İngilizce bilmeyen bir müşteriyle karşılaştığında ya tercüman kullanmak ya da müşteriyi geri çevirmek zorunda kalır. Eğer personelleri arasında sizin gibi herkesle iletişim kurabilen biri varsa, daha fazla müşteriyi ellerinde tutabilirler. Yapılan araştırmalara göre birden fazla dil bilenler, tek dil bilen meslektaşlarına kıyasla %5 ila %10 daha fazla kazanıyor. Ücret farkının büyük olasılıkla ikinci dilin işinize ne sıklıkta dahil edildiğine bağlı olacağını unutmayın.
Yabancı dil bilen bir aday olarak iyi bir konumda olduğunuzu bildiğinize göre, muhtemelen ne tür işlerin bu özel yeteneğinizden en iyi şekilde yararlanacağını merak ediyorsunuzdur. Öğretmenlik alanıyla ilgileniyorsanız, burası her kesimden çocukla bağlantı kurabilmek ve onlara hak ettikleri eğitimi verebilmek için harika bir yerdir. Ayrıca özel öğretmen olmak için başvurabilir ve hizmetlerinizi özellikle ana dili İngilizce olmayanlara verebilirsiniz.
İş dünyası da ikinci bir dilde deneyim sahibi profesyoneller tarafından büyük ölçüde geliştirilebilir. Şirketler büyüdükçe, uluslararası pazarlara açılıyorlar ve mümkün olduğunca az karışıklıkla iş yapabilmek için, sadece karşı tarafın ne söylediğini anlamakla kalmayıp, aynı zamanda bize kelimelerin aktarabileceğinden çok daha fazlasını söyleyen küçük sözsüz ipuçlarını da yakalayabilen bir çevirmene ihtiyaç duyuyorlar.
Artık ikinci bir dil bilmenin gerçek önemini anladığınıza göre, bunu potansiyel işverenlere karşı öne çıkmak için kullanmanız gerekecektir. İlk adım, diğer dilinizi ne kadar akıcı konuştuğunuzu anlamaktır. İkinci dili konuşma, yazma ve tercüme etme becerilerinizin test edildiği bir sınava girerek girerek resmi bir sıralama elde edebilirsiniz. Bu onayın CV’nizde yer alması son derece etkili olacaktır.
Modern bir CV'ye dil becerilerini dahil etmek sektörünüze veya işin niteliğine bağlıdır. Belli bir dili profesyonel çalışma seviyesinde bilmenizi gerektiren bazı pozisyonlar için CV’nizde dil becerileri kısmını ön plana çıkarmanız gerekir. Özellikle belirli bir dildeki yeterliliğinizi listelemek yurtdışındaki iş başvurularına büyük fayda sağlar.
Birden fazla dilde akıcılığa sahip olmak, kişinin istihdam olanaklarını büyük ölçüde genişletebilir. Sizi dil bilmeyen meslektaşlarınızdan ayırabilir ve iş başvurularında üst sıralara taşıyabilir. Yeni bir dil öğrenmek ve bunu CV'nizde vurgulamak, mesleğinizde ilerlemenize ve daha güçlü müşteri bağları kurmanıza yardımcı olabilir. Yabancı dil bilmenin avantajları şöyledir:
- Hafıza, eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.
- Özellikle uluslararası iş fırsatlarını genişletir.
- Kültürel farkındalığı ve uyum yeteneğini gösterir.
- Farklı kitlelerle etkili iletişimi kolaylaştırır.
- Küresel iş piyasasında rekabet gücünüzü artırır.
İkinci ya da daha fazla dil bilmenin hem güncel yaşamda hem de iş hayatında düşünüldüğünden daha fazla faydası bulunmaktadır.
Dil Becerileri İçin CV Örneği
Aşağıdaki örnekte yazılım sektöründe 7 yıllık deneyime sahip adayımız ülke içindeki uluslararası bir kurumda iş başvurusu yapmak için CV’sini hazırlamıştır. Bu CV için sitemizde bulunan Stanford şablonunu seçerek bildiği yabancı dillerin dereceleriyle birlikte ön plana çıkmasını sağlamıştır.
Daha fazla CV örneği için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’deki Dil Yeterlilik Seviyeleri Nelerdir?
Dil seviyeleri nelerdir? Ülkemizde ve tüm dünyada kullanılan dil seviyeleri terminolojisi şu biçimdedir:
- Başlangıç seviyesi
- Orta seviye
- İyi seviye
- Profesyonel
- Anadil
Buna ek olarak ülkemizde uluslararası CEFR standartları da kullanılmaktadır. Daha önce uluslararası şirketteki bir pozisyon için iş başvurusu yaptıysanız, muhtemelen bununla daha önce karşılaşmışsınızdır. Avrupa Ortak Dil Referansı Çerçevesi veya kısaca CEFR, altı farklı dil seviyesi arasında ayrım yapmaktadır:
1. İngilizce Temel Kullanıcı (A1,A2)
A1 (Başlangıç)
- Temel kavramları ve ifadeleri anlayabilirsiniz.
- Kendinizi tanıtabilir ve sorular sorabilirsiniz.
- Konuşma yavaş ve net olduğu sürece etkileşime girebilirsiniz
A2 (Elementary İngilizce)
- Mağazalarda, aile ortamlarında ve işyerinde yaygın olarak kullanılan ifadeleri anlayabilirsiniz.
- Doğrudan iletişim gerektiren görevleri yerine getirebilirsiniz.
- Gelişmiş terimleri basit terimlerle tanımlayabilirsiniz.
2. Bağımsız İngilizce Kullanıcısı (B1,B2)
B1 (Orta Seviye İngilizce)
- Aile, iş ve okulla ilgili konuları anlayabilirsiniz.
- Deneyimleri, olayları, hayalleri, planları vb. kısaca tanımlayabilirsiniz.
- Kişisel ilgi alanlarınıza ilişkin basit metinler yazabilirsiniz
B2 (Orta-Üstü İngilizce)
- Karmaşık metinlerin bağlamını anlayabilirsiniz.
- Çok fazla gerilmeden kendiliğinden etkileşime girebilirsiniz.
- Çok çeşitli konularda ayrıntılı metinler oluşturabilirsiniz.
3. Gelişmiş Seviye İngilizce Kullanıcısı (C1,C2)
C1 (İleri İngilizce)
- Daha uzun ve daha zorlu metinleri veya konuşmaları anlayabilirsiniz.
- Çok fazla üzerine kafa yormadan fikirlerinizi ifade edebilirsiniz.
- Karmaşık konularda yapılandırılmış ve ayrıntılı metinler oluşturabilirsiniz.
C2 (İngilizce Yeterliliği)
- Okuduğunuz ve / veya duyduğunuz hemen hemen her şeyi anlayabilirsiniz
- Farklı kaynaklardan gelen bilgileri tutarlı bir sunumda özetleyebilirsiniz.
Dil bilme seviyeleri için aşağıdaki tabloyu da inceleyebilirsiniz.
Dil Becerilerini CV’nin Hangi Bölümüne Koymalısınız?
Bu sorunun cevabı CV tarzınıza ve başvurduğunuz iş pozisyonuna bağlı olarak değişir. CV'nizin üst kısmına her zaman en alakalı bilgileri eklemenizi öneririz. Bu şekilde, özgeçmişinizi inceleyen işe alım müdürü veya insan kaynakları çalışanı uygunluğunuzu hemen görecektir. Başvurduğunuz rol özellikle dil becerilerinizi istiyor mu? Eğer istiyorsa, bildiğiniz dillerden olabildiğince belirgin bir şekilde bahsetmek mantıklıdır. Bu şekilde işveren CV’nizi okumaya başlar başlamaz bu özelliğinizi fark edecektir.
Başvurduğunuz pozisyon özellikle bir yabancı dil konuşma yeteneği gerektirmiyorsa, bu becerinize CV'nizin alt bölümlerinde yer verebilirsiniz, böylece diğer gerekli ve dikkat çekici yeteneklerinizi üste taşıyarak avantaj sağlamış olursunuz. Bu nedenle dil seviyesini dahil etmeye karar verirken, önem seviyesini belirlemek için iş gerekliliklerine bakın.
Özellikle uluslararası şirketler, yeterlilik seviyenizi belirtmenizi bekleyebilir. Bu becerinin etkisini en üst düzeye çıkarmak için, kişisel bilgilerinizde veya kişisel profil bölümünüzde ve özel dil bölümünde listelemeyi düşünün. Mevcut işiniz açıkça dil yeterliliği gerektirmese bile, yabancı dillerin günlük işinizde hala bir rol oynayabileceğini belirtmek gerekir.
Dil becerilerinizi CV'nize ekleyebileceğiniz birkaç yer vardır. Bunlar şunları içerir:
- Kişisel Özet: Başvurduğunuz iş belirli bir dili konuşmanıza bağlıysa, işe alım görevlisinin söz konusu beceriye sahip olduğunuzu hemen görebilmesi için bunu CV'nizin en üstünde vurgulamanız faydalı olacaktır
- Beceriler bölümü: Burası dil yeterliliğinizi maddeler halinde listelemek için belki de en mantıklı yerdir.
- Eğitim: Belirli bir dil yeterliliğine sahipseniz, bunu da burada belirtebilirsiniz. Dil eğitiminizle ilgili aldığınız diploma, sertifika ve seviye sınavlarının sonuçlarını burada listeleyebilirsiniz.
Eğer CV'nizde yeriniz olduğunu düşünüyorsanız, belirlenen iki sayfa içinde kalarak, konuştuğunuz tüm dilleri ve seviyelerini detaylandıran özel bir Dil bölümü oluşturabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgileri göz önünde bulundurarak dil becerilerinizi nerede listeleyeceğinizin, başvurduğunuz role bağlı olacağını unutmamalısınız. Örneğin, bir çeviri rolü için başvuruyorsanız, dil becerileriniz bu pozisyon için çok önemli olacaktır. Bu durumda, işe alım görevlisinin bunları hemen görebilmesi için bunları belgenin en üstünde listelemeye karar verebilirsiniz. Öte yandan, iş ilanında belirli bir dil becerisine ihtiyaç duyulduğu belirtilmiyorsa, bunları yalnızca beceriler bölümüne veya yalnızca dilleriniz için ayrılmış bir bölüme dahil etmek isteyebilirsiniz.
Aşağıdaki örnek dil becerilerinizi profil özetinize nasıl dahil edebileceğinizi göstermektedir.
‘’Çeviri, iletişim ve uluslararası ilişkiler alanlarında geniş deneyime sahip, yüksek motivasyonlu ve kültürel çeşitliliğe sahip profesyonel bir tercümanım. Fransızca, İngilizce ve Arapça'yı akıcı bir şekilde konuşabilen, kültürel boşlukları doldurma ve farklı topluluklar arasında etkili iletişimi kolaylaştırma becerisine sahibim. Dillere ve kültürlere olan tutkum, beni çok dilli becerilerimi önemli bir etki yaratmak için kullanabileceğim bir kariyer peşinde koşmaya itti.’’
Dil yetkinlikleri için bu yazımız da dikkatinizi çekebilir.
CV’de Dil Becerilerinizi Nasıl Listelemelisiniz?
Eğitim, sertifikalar veya ilgili iş deneyimi dil becerilerinizi doğrulayabilir. Ancak, Ortak Avrupa Referans Çerçevesi'nin (CEFR) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dil becerisini tanımlamak için yaygın olarak kabul gördüğünü unutmamak önemlidir. Aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklayacağımız dil yeterliliğinizi sunmanın birkaç farklı yolu vardır. Başvurmayı düşündüğünüz pozisyon özellikle dil becerilerini soruyorsa, özellikle hangi yeterliliğin beklendiğine dikkatlice bakın. Yeterliliğinizi de aynı şekilde belirtmeniz en iyisidir.
Örneğin, B2 seviyesinde İngilizce gerekli mi? Ardından, İngilizce bilginizi CEFR standardı aracılığıyla da belirttiğinizden emin olun. Genel olarak, yetkin olduğunuz dilleri kısa ve güçlü bir şekilde göstermelisiniz. Bunu mümkün olduğunca görsel hale getirin. Görselleştirerek, işe alım müdürünün ya da insan kaynaklarının dil becerileriniz hakkında iyi bir fikir edinmesini kolaylaştıracaksınız.
Yeni işiniz iki dilli olmanıza bağlıysa, bu rol için en iyisi olduğunuzu kanıtlamak için elinizden geleni yapmalısınız. Hayatınızda sizi ikinci dil konuşan biri olarak tanıyan kişileri düşünün, örneğin bir dil öğretmeni veya özel beceriniz sayesinde şirketi büyüyen önceki bir işveren. İkinci dilinizin şirketin başarılı olmasına nasıl yardımcı olduğuna odaklanmalarını sağlayın. İki dilli olmanın satışları veya müşteri tabanını büyüterek şirketi nasıl geliştirdiğine ilişkin verileriniz varsa, bunu da özgeçmişinize ekleyin. Örneğin, “İspanyol pazarına satış yaparak müşteri tabanını %15 genişletti.”
CV’lerde En Çok Listelenen Diller Hangileridir?
Araştırmalara göre CV’lerde en çok kullanılan diller aşağıdaki gibidir:
- İngilizce
- Fransızca
- Almanca
- İspanyolca
- Mandarin
İngilizce en çok talep gören dil iken, aynı zamanda en fazla kazanç potansiyeline sahip dildir. Bununla birlikte, bir şirketin aradığı dil büyük ölçüde işletmeye ve müşterilerinin dünyanın neresinde yaşadığına bağlı olacaktır. Bu nedenle, hangi dili konuşursanız konuşun, işverenler için kesinlikle bir avantajdır. Diğer popüler ve aranan diller arasında Lehçe, Arapça, Hollandaca, Japonca ve Rusça bulunmaktadır.
Konuşabileceğiniz dilleri listelerken, bunları alaka düzeyine göre sıralayın. Başvurduğunuz rol için Fransızca konuşabilmeniz önemliyse, önce bunu belirtin.
Dil becerilerinizin sunumu açısından yaratıcı olun. Becerilerinizi sunmanın yaygın yollarından bazıları şunlardır:
- Madde işaretleri veya yıldız işaretleriyle listeleme
- Standart terminoloji kullanarak listeleme
- Uluslararası standardı kullanarak listeleme
Şirketler Neden Çok Dilli Çalışanlara İhtiyaç Duyarlar?
Çok dilli çalışanların yüksek talep görmesinin pek çok nedeni vardır. Kolay uluslararası seyahat, internet üzerinden bağlantılar ve dünya çapında kullanıcı dostu telekomünikasyon sayesinde dünya eskisinden çok daha küçük. İş dünyası giderek daha küresel bir hal alıyor, bu da şirketlerin uluslararası markalarla sorunsuz bir şekilde çalışması gerektiği anlamına geliyor. Bunu akılda tutarak, çok dilli personel istihdam etmenin işletme sahipleri için büyük bir avantaj olmasının nedenlerinden bazıları şunlardır::
1. Uluslararası ortaklarla çalışmak. Bir işletmenin yurtdışında müşterileri veya ortakları varsa, onların dilini konuşabilen çalışanlara sahip olmak büyük bir artıdır. Bu hamle üçüncü taraflara güven duygusu aşılar ve ticari işlemlerin daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olur.
2. Çeviri amaçları. Elbette bazı şirketlerin pazarlama metinleri ve eğitim kılavuzları gibi materyalleri çevirmesi gerekecektir. Bu nedenle, birden fazla dil bilen ve çeşitli belgeleri tercüme edebilecek çalışanlar arıyor olabilirler.
3. Müşteri hizmetleri. Bir işletme ne kadar çok dilde faaliyet gösterebilirse erişim alanı da o kadar genişler. Farklı dilleri konuşabilen personel istihdam etmek, işletmelere daha geniş bir müşteri kitlesiyle doğrudan bağlantı kurma fırsatı vererek müşterilerin kendilerini desteklenmiş ve değerli hissetmelerine yardımcı olur. Tıpkı ortaklarla olduğu gibi, müşterilerle de kendi ana dillerinde iletişim kurmak güveni artırır.
Anahtar Çıkarımlar
Sonuç olarak, CV'nizde bir dil olması yalnızca dil yeterliliğinizi değil aynı zamanda kültürel farkındalığınızı da gösterir, çünkü bir dil becerisine sahip olmak genellikle başka bir ülkenin kültürel bilgisiyle el ele gider. Bu da bir rol içindeki etkinliğinizi artırabilir. Kültürlerarası iletişim ve iş ortaklıkları adına vereceğiniz her hizmet sizi dil bilmeyen adaylardan ayıracak ve kariyerinizde daha hızlı ilerlemenize yarayacaktır. Bunun için hazırlayacağınız CV de bu becerinizi en iyi biçimde yansıtacak bir CV olmalıdır.
Bir CV kısa, öz ve dürüst olmalıdır. Gerekli olan veya CV'nizi benzersiz kılma potansiyeline sahip bilgileri ekleyin. Dil becerilerinizi listelerken, yeterliliğinizi vurgulayan stratejiler kullanın, ancak bir mülakat sırasında iddialarınızı güvenle destekleyebildiğinizden emin olun. Yeterlilik düzeyiniz konusunda dürüst olun. Önyazı veya başvuru formunda dil becerinizden bahsedin. Özellikle uluslararası bir şirkete başvuruyorsanız veya yurt dışında iş arıyorsanız, ana dilinizi de belirtin. Okuyucunun kafasını karıştırabileceği için farklı dil çerçevelerini karıştırmaktan kaçının.
Etkili bir CV hazırlama için CV ve ön yazı örnekleri bulunan sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Alternatif olarak, CV yazma hizmetlerimizi tercih edebilir veya kendi belgelerinizi oluşturmak için CV oluşturucumuzu kullanabilirsiniz.