Doktor CV’si nasıl hazırlanır?
Doktorluk en kutsal mesleklerden biri olarak toplumumuzda da tüm dünyada son derece saygın bir yere sahiptir. Uzun ve ağır bir eğitimin ardından doktor olarak işe başlayacak olanlar büyük bir heyecan duyabilirler. Çünkü doğrudan insan hayatının sorumluluğunu üstlendiklerinden işlerini iyi ve dikkatli yapmaları, özenli olmaları şarttır.
Ülkemizde doktor olmak için 6 yıl süren tıp eğitimi almak gerekir. Uzmanlık konusunda ise seçim kişinin kendisine bırakılır. İç hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji, psikiyatri, göğüs hastalıkları, enfeksiyon, çocuk sağlığı, dermatoloji, fiziksel tıp, üroloji, kulak burun boğaz, göz, kadın hastalıkları, anestezi, radyoloji, patoloji başta olmak üzere birçok uzmanlık alanının bulunduğu doktorluk mesleği için bir iş başvurusunda bulunurken CV’nize neleri dahil edeceğinizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
CVMaker olarak bu yazımızda özgeçmiş hazırlarken, doktor CV de dahil olmak üzere ihtiyacınız olan tüm bilgileri derledik. Ayrıca etkili bir CV hazırlamak için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.
CV yazma süreci̇: nereden başlamalı?
Özellikle ilk kez CV hazırlayacak olanlar ya da uzun bir aradan sonra iş değiştirmek için yeniden CV hazırlaması gerekenler iyi bir özgeçmiş hazırlamanın zor olduğunu düşünebilirler. Oysa CVMaker olarak CV hazırlama araçlarımızın bulunduğu sitemize girdiğinizde, bu araçlar ve şablonlar sayesinde kolayca CV’nizi hazırlayabilir ve düşlediğiniz işe hemen başvurabilirsiniz.
CV yazmaya başlamadan önce tüm bilgilerinizi bir yere not edin. Eğtim detaylarınız, iş deneyimleriniz, başarılarınız, becerileriniz, sertifikalarınız ve başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız tüm bu bilgileri daha sonra sitemizdeki CV oluşturma sayfasına sırasıyla gireceksiniz. Ardından da uygun bir şablon seçerek özgeçmişinizi tamalayacak ve ister cihazınıza kaydedecek isterseniz yazdırabileceksiniz.
Doktor İçİn ana CV
Ana CV, tüm bilgilerinizin eksiksiz olarak yer aldığı, işe özel olarak şekillendirilmemiş CV’dir. Bir ana CV hazırlamak, daha sonra yapacağınız başvurulara göre güncellemeler yapmanıza ve elinizin altında daima hazırda bir CV bulunmasına yarar. Böylelikle birden fazla iş başvurusunda CV’nizi o pozisyona göre ayarlayabilir, gereksiz kısımları çıkarıp, yenilerini ekleyebilirsiniz.
Ana CV hazırlamak için daha önce belirttiğimiz gibi, tüm bilgilerinizi bir yere kaydedin. Ardından bu bilgileri kronolojik sıraya göre ve eksiksiz olarak girin. Kişisel bilgileriniz, iletişim detaylarınız, meslek ünvanınız, iş deneyimleriniz, eğitim detaylarınız, becerileriniz, ödülleriniz, yayınlarınız, sertifikalarınız, referanslarınız, hobileriniz ve daha fazla bilgiyi ana CV’nize girebilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken konu CV’nizin 2 sayfayı geçmemesi gerektiğidir.
Doktor İçİn İşe özel CV
Ana CV’niz aslında işe özel bir özgeçmiş hazırlamanıza da yarayacaktır. Fakat başvuracağınız pozisyon için iş ilanında belirtilen özellikleri taşıdığınızı CV’nizde göstermeniz gereklidir. Doktorlar için bir özgeçmiş, bireyin kariyerinin hikayesini anlatır ve bu rol için neden doğru olduklarını göstermelidir. Etkileyici bir doktor özgeçmişi, hasta değerlendirmeleri, yetkin tıbbi bakım ve doğru teşhisleri içeren önemli görevleri tamamlama becerisini gösterir.
Bu yeteneklerinizi önceki iş deneyimleriniz, becerileriniz ve nitelikleriniz aracılığıyla sergileyebildiğinizden emin olmak, tıp mesleğinde bir rol alma şansınızı artıracaktır. İşe özel CV hazırlarken başvurunuzu destekleyecek tüm nitelik ve becerilerinizi ön plana çıkarmalısınız. O pozisyon için neden en uygun aday olduğunuzu kendinizden emin bir biçimde yansıtmalısınız. Bir iş görüşmesinin kapısını aralamak istiyorsanız iş verene önceki başarılarınızı, o iş dalındaki yetkinliklerinizi CV’niz ile aktarın.
Doktor cv örneğİ
Aşağıdaki doktor CV örneği size yardımcı olacaktır.
Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz
Doktor CV’si̇ne neleri̇ eklemeli̇si̇ni̇z?
Deneyim ve bilgi birikimi doktorluk mesleğinin vazgeçilmezlerindendir. Yeni mezun olmuş bir doktor adayı bile, 6. Sınıfa geldiğinde bir hastanede 1 yıl boyunca intörn doktor olarak çalışarak deneyim elde eder ve profesyonel iş yaşamına ondan sonra adım atar. Fakat intörn doktor olmak profesyonel olmamak anlamına gelmemelidir. Ağır, detaylı, zahmetli ve 6 yıl süren bir eğitimle zaten doktor adaylarına insan yaşamını iyileştirme ya da kurtarma konusunda yeterli donanım kazandırılmış olur. İlk kez doktor CV hazırlayacak olanlar özgeçmişlerine neleri eklemeleri gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirler. Bir CV’yi ön plana çıkaran ve en önemli sayılabilecek bölümlerin başında elbette iş deneyimi, eğitim ve beceriler gelmektedir. Bu, doktorluk mesleği için de böyledir. CV’nizin etkili olması için şu bilgileri dahil etmelisiniz:
- Şu anki pozisyonunuz ve iş ünvanınız
- İş deneyimleriniz
- Eğitim bilgileriniz
- Ödülleriniz
- Katıldığınız kurslar, konferans ve seminerler
- Araştırmalarınız ve yayınlarınız
- Becerileriniz
- İlgi alanlarınız
- Referanslarınız
Doktor CV’si için kişisel özet nasıl yazılmalıdır?
Doktor özgeçmişi, genellikle sayfanın üst kısmında bulunan kişisel bir özet içermelidir. Bu bölüm size önceki deneyimlerinizi, becerilerinizi ve niteliklerinizi özetlemek için mükemmel bir fırsat verir. İfadenin kısa, bilgilendirici ve öz olduğundan emin olun. Ayrıca pozisyon için uygun bir aday olduğunuzu içeren cümlelere yer vermeyi de unutmayın.
Bir doktorun görevi, genellikle uzun vardiyalar ve çok sayıda yoğun çalışma içeren zorlu bir iştir. CVMaker’daki CV oluşturucu aracımız, iş sorumluluklarının üstesinden gelebileceğinizi ve aynı zamanda dengeli bir yaşam tarzı sürdürebileceğinizi göstermenize yardımcı olmak için bazı dış ilgi alanlarınızı ve hobilerinizi de listeleme fırsatı verir. Kişisel özetinizi yazarken tüm bu bilgileri girin fakat iki paragrafı geçirmemeye çalışın.
Örnek:
‘’Kardiyoloji alanında hizmet veren bir tıp uzmanıyım ve tıp kariyerimi ilerletmek istiyorum. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe klinik uygulama konusunda beş yıllık geniş deneyime sahibim. Kariyerimi bir özel hastanenin kardiyoloji bölümünde kalıcı görev alarak ilerletmek istiyorum.’’
Doktor CV’si için beceriler bölümü nasıl yazılır?
Doktor olmayı seçmek büyük bir karardır. Ağır bir eğitimin ardından uzun ve yorucu bir iş yaşamı sürdürmeyi gerektirir. Tıp fakültesine girdikten sonra, sizi bir doktor olmak için gereken bilgilerle hazırlayan zorlu derslere başlarsınız. Tıp öğrencileri zamanlarının büyük bir bölümünü bedensel süreçler, hastalıklar ve uygun tedavi rejimleri hakkındaki gerçekleri ezberleyerek teknik becerilerini geliştirmek için harcarlar ve bu arada hayati önem taşıyan sosyal becerileri de geliştirmeleri beklenir.
Doktorların becerileri, hasta semptomlarının değerlendirilmesinden ilaç ve tedavi rejimlerinin reçete edilmesine kadar uzanır. Doktorlar, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış, son derece saygın ve eğitimli tıp uzmanlarıdır. Bu nedenle, doktorların kariyerleri için ihtiyaç duydukları beceriler uzmanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, geleceğin bir çocuk doktoru çocuklarda sıklıkla görülen hastalıkların nasıl teşhis edileceğini öğrenmek için daha fazla zaman harcayabilirken, geleceğin bir cerrahı neşter kesilerini ve dikiş tekniklerini mükemmelleştirmeye odaklanabilir.
Farklı uzmanlık alanlarındaki doktorlar arasında geniş beceri farklılığı bulunmasına karşın, başarılı olmak için tüm doktorların sahip olması gereken birkaç temel sosyal ve teknik beceri vardır. Mükemmel bir hasta takibi, profesyonellik ve tıbbi bilgileri hızlı bir şekilde hatırlama yeteneği gibi becerilerin doğru kombinasyonu, iyi bir doktor olmaya yardımcı olabilir. Şimdi CV’nize hangi becerileri ekleyebileceğinize bakalım:
- İlaçların doğru reçete edilmesi
- Semptomların değerlendirilmesi
- Doğru teşhisin koyulması
- Fiziksel tedavi uygulanması
- Laboratuvar sonuçlarının yorumlanması
- Hastanın takip edilmesi
- Tıbbi gelişmelerin ve yeniliklerin takip edilmesi
- Analitik düşünme
- Sorun çözebilme
- Doğru soru sorabilme
- Açık düşünebilme
- İletişim yeteneği
- Beden dili okuyabilme
- İyi bir dinleyici olabilme
- Empati
- Soğukkanlılık
- Gözlem
- Detaycılık
- Konsantrasyon
- Zaman yönetimi
- Organizasyon
- İlgi
- Sorumluluk alma
- Pozitif yaklaşım
- Disiplin
- Kültürel farkındalık
Gördüğünüz gibi bir doktorun birçok yeteneğe sahip olması beklenir. Bu becerilere çalışılan uzmanlık alanına göre diğer yetenekler de eklenebilir. Bir doktor olarak becerilerinizi ön plana çıkarmak için sitemizdeki blogu ziyaret edin.
Doktor CV’si̇ İçİn İş deneyi̇mi̇ bölümü
Uzun yıllar deneyim edinmiş bir doktor elbette iş veren için cazip bir aday olacaktır. Fakat yeni mezun olmuş bir doktor adayı da CV’sinin iş deneyimi bölümünü dikkatle hazırladığı takdirde işi elde etme knusunda başarılı olacaktır. İş verenin en çok dikkat ettiği bu bölümü yazarken kronolojik bir sıra ile görev aldığınız kurumları, tarih aralıklarını ve üstlendiğiniz sorumlulukları listeleyin. Eğer yeni mezunsanız intörn ya da staj bilgilerinizi ya da gönüllü olarak yaptığınız çalışmaları girin.
Doktor CV’si̇ İçİn İş deneyi̇mi̇ örnekleri̇
Aşağıdaki örnekte çocuk doktoru için iş deneyimi bölümünün nasıl yazılacağını görebilirsiniz:
‘’Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Acıbadem Hastanesi
İstanbul
2017-2022
- Yenidoğan bebeklerin düzenli muayenesi
- Devletin aşı planına uygun olarak aşı rejimi hazırlamak ve uygulamak
- Çocuk hastalıklarının teşhisi için muayene yapmak ve tahlil talep etmek
- Tedavi sürecinde çocuğu takip etmek
- Hastanın tıbbi geçmiş, muayene ve tedavi sonuçlarını kayıt altına almak
- Eğer gerekiyorsa hastayı başka doktora yönlendirmek’’
Bir naşka örnekte ise dermatoloji uzmanı için iş deneyimi bölümüne bakalım:
‘’Dermatolog, Uzman Doktor
Karşıyaka Devlet Hastanesi
İzmir
2015 - 2023
- Haftada 5 işgünü boyunca dermatolojik hastalıkların teşhisi ve tedavisini yapmak
- Hastaların tedavi süreçlerini kayıt altına almak ve hasta takibi yapmak
- Laboratuvarda kimyasal ve biyolojik analiz yapmak
- Mikroskop altında incelemede bulunmak
- Deri hastalıklarıyla ilgili tıbbi gelişmeleri takip etmek’’
Doktor İçİn ek İş deneyi̇mi̇ bölümü
Eğer henüz profesyonel iş deneyiminiz yoksa gönüllü çalışmalarınızı ya da staj bilgilerinizi iş deneyimi bölümüne girerek iş verenin dikkatini çekebilirsiniz. Şimdi aşağıdaki örneğe bakalım:
‘’Sağlık Gönüllüsü
2018-2021
İzmir Gönüllü Doktorlar Grubu
İzmir
Üç yıl boyunca yurtiçindeki yardım projelerinde aktif olarak rol aldım.’’
Bu konuyla ilgili olarak iş deneyimi olmayanlar bu yazıya da göz atabilirler.
Eğİti̇m bi̇lgi̇leri̇ni̇zi̇ yazarken nelere di̇kkat etmeli̇si̇ni̇z?
Dünyanın her ülkesinde en uzun ve ağır eğitim olarak kabul edilen tıp eğitimi bilgilerinizi CV’nize eklerken bazı kuralları göz ardı etmemelisiniz. Okuduğunuz okulun adı, eğitim aldığınız tarih aralığı, diploma türünüz, okulun lokasyonu ve kısaca ne tür bir eğitim aldığınızı CV’nize ekleyin.
Örnek:
‘’İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
Türkçe Tıp Eğitimi
2016 - 2022
İstanbul
İlk iki yıl aldığımız temel bilimler eğitimlerinin ardından bu bilgilerin klinik yansımaları üzerine eğitime devam ettik. Ardından iki yıl boyunca klinik bilimlerin hem teorik hem de uygulamalı eğitimini aldıktan sonra son yıl bir tıp kurumunda intörn olarak görev aldıktan sonra mezun olduk.’’
İpucu: Eğitim bilgileri yazılırken yapılan en büyük hatalardan biri, okul adının kısaltmasının yazılmasıdır. Oysa işverenlerin bu kısaltmaların anlamını bulmak için harcayacak zamanı olmadığından CV’nizin elenmesi söz konusu olabilir.
Cv’niz için doğru şablonu nasıl seçersiniz?
Doğru bir şablon, CV’nizde ön plana çıkarmak istediğiniz bölümleri düzenleyebileceği gibi aynı zamanda özgeçmişinizin kolay okunmasını ve görsel olarak da iyi görünmesini sağlayarak işi elde etme şansınızı arttırır. CVMaker olarak her meslek dalına uygun şablonlarımızdan birini seçerek Doktor CV’nizin ön plana çıkmasını ve size işi kazandırmasını sağlayabilirsiniz. Hopkins, Erasmus, Cornell, Duke, Wheaton ya da diğer şablonlarımızdan birini seçerek CV’nizi hemen oluşturmaya başlayabilir, dilerseniz şablonu değiştirebilir ve CV’niz üzerinde düzeltmeler de yapabilirsiniz.
Şablonu seçtikten sonra oluşturduğunuz CV’yi cihazlarınıza kaydedebilir ve yazdırabilirsiniz. Sitemizdeki hesabınıza eklenen tüm CV’leriniz üzerinde daha sonra değişiklik yaparak farklı pozisyonlarda kullanabilir, şablonların tamamını CV’niz üzerinde deneyebilir ve en uygun gördüklerinizi kullanabilirsiniz.
CV’niz için ön yazı hazırlayın
Ön yazı, iş başvurunuzun bir parçası olarak (CV veya Özgeçmişinizle birlikte) sunduğunuz tek sayfalık bir belgedir. Amacı sizi tanıtmak ve profesyonel geçmişinizi kısaca özetlemektir. Ortalama olarak, ön yazınız 250 ila 400 kelime uzunluğunda olmalıdır. İyi bir ön yazı İK yöneticisinin ilgisini çekebilir ve özgeçmişinizi okumasını sağlayabilir. Öte yandan kötü bir ön yazı, başvurunuzun doğrudan çöpe gitmesi gelebilir. Bu nedenle, ikna edici bir ön yazının nasıl yazılacağını bilmek çok önemlidir.
Ön yazı yazarken, kişisel bilgilerinizi, başvuru yapacağınız şirketin detaylarını, konu ve ek kısımlarını girdikten sonra, iş ilanını nerede gördüğünüzü, neden başvuru yapmaya karar verdiğinizi anlatan bir giriş paragrafı yazın. Ardından eğitim, deneyim ve yeteneklerinize kısaca değinerek iş verene bir eylem çağrısında bulunarak iş görüşmesinde kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizden söz edin. Son olarak teşekkür ederek mektubunuzu sonrandırın. İmza ve tarih atmayı unutmayın.
Ön yazı ile ilgili detaylı bilgi için bu makaleyi okuyun.
Sonuç
Doktor CV’si hazırlamak sanıldığı kadar zor ve karmaşık değildir. CVMaker olarak uzun yıllara dayanan deneyimimiz ve alanında uzman çalışanlarımız ile kariyer yolunuzdaki önemli bir adım olan CV yazma sürecini sizler için kolaylaştırıyoruz. Yeni işinizde başarılar diliyoruz.