İyi bir garson CV’si oluşturmak için bilmeniz gerekenler!
Garsonlar ve servis elemanları restoranlarda, fast food işletmelerinde, otellerde, barlarda ve diğer pek çok gıda işletmesinde müşterilerle doğrudan iletişim sağlayan kilit personellerdir. Her ne kadar halk arasında garsonluk çok önemli bir meslek olarak görülmese ve önemsenmese de, her işte olduğu gibi başvurduğunuz garsonluk işini almak için profesyonel bir garson CV’si hazırlamanız gerektiğini unutmayın.
İnsanlar genellikle okuldan ayrıldıktan sonra garson olarak işe başladıkları için, çoğu kişi bunun giriş seviyesinde bir iş olduğunu düşünür, ancak bu çok doğru bir yaklaşım değildir. Mesleğini profesyonel olarak icra eden garsonlar yerel ve uluslararası alanda oldukça rağbet görmektedir. Bu da gayet tatmin edici miktarlarda para kazanan garsonlar olduğu anlamına gelmektedir.
Genel olarak, garsonlar ve servis elemanları işletmenin müşteriyle iletişime geçen en önemli personelleri olarak kabul edildikleri için işletmenin sembolünü ya da ismini barındıran bir üniforma giymek zorundadırlar. Ayrıca duruma göre geceleri, hafta sonları ve resmi tatil günleri de dahil olmak üzere vardiyalı olarak çalışabilirler. Garsonlar, hizmet sektöründeki her işletmenin tabiri caizse 'yüzüdür' ve işletme sahipleri ve personel müdürleri işlerini tutku ve hevesle yapan çalışanlara değer verir. En kaliteli garsonlar, işverenlerinin markasını kendi markalarıymış gibi önemserler, yani çalıştıkları dükkanı başkasının işletmesi olarak değil, kendi dükkanları olarak görürler ve müşterilerin kendilerini iyi ve mutlu hissetmelerini sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.
Muhtemel bir işvereni, işletmenin müşterilerine en iyi hizmeti vermek ve tekrar gelmelerini sağlamak için gerekenlere sahip olduğunuza ikna etmek istiyorsanız, garsonluk özgeçmişinizi profesyonel bir şekilde hazırlamalısınız. CV’niz sizin profesyonel benliğinizin bir yansımasıdır, bu yüzden kesinlikle etkileyici olmalı ve işverenin sizinle çalışmanın işletmesine değer katacağı yönünde düşünmesini sağlamaya yönelik olmalıdır.
Bu makale, garsonluk becerilerinizi ve güçlü yönlerinizi CV’nize en iyi nasıl yansıtacağınızı gösterecek. Bunun nasıl yapıldığını görmeniz için size bir garsonluk CV örneği vererek başlamak istiyoruz.
Garson veya Garson CV örneği
Bu garson özgeçmiş şablonunda Can’ın işverene, restoran sektöründeki kariyerini çok net ve yeterince ayrıntılı bir şekilde, aynı zamanda lafı hiç dolandırmadan nasıl yansıttığını görebilirsiniz. Ön yazısı, okuyuculara bir bakışta kaç yıllık deneyime sahip olduğunu ve kariyerini otelcilik alanında ilerletmek istediğini belli ediyor. Can ayrıca, birçok farklı türdeki müşterilerin ilgisini çekecek farklı mutfak türlerinde de hizmet verdiğini belirtiyor. Bu da okuyucuya onun esnek ve uyumlu biri olduğunu gösteriyor. İlgi alanlarının işiyle nasıl bağlantılı olduğuna da dikkat edin. Can’ın yönetim becerilerini geliştirebileceği uzun vadeli bir kariyer arayışında olduğu çok net belli. Net çizgileri, sadeliği ve kolay okunabilirliği için mükemmel Auckland şablonunu seçti. Can bir fotoğraf eklememiş, ancak siz CV'nize bir fotoğraf eklemeyi tercih edebilirsiniz.
Garson CV’nizin temellerini planlama
Başarılı bir Garson CV’si derlemek önceden planlama gerektirir, bu nedenle CV’nizi hazırlamak için gerekli araştırmaya yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun.
Garson CV’nizi hazırlamayı, sunmanız gerekenleri mümkün olduğunca doğru bir şekilde kağıda döken bir proje olarak yaklaşın. Bu sayede okuyucu özgeçmişinize sadece göz gezdirerek sizi tanıyabilecek.
Bütün iyi hazırlanmış garson CV’lerinin temelinde tüm eğitiminizi, becerilerinizi ve çalışma geçmişinizi kapsayan bir ana CV yer alır.
Ana CV’nizi hazırlarken:
- Akıcı, mantıklı ve okuyucu dostu olun
- Beyaz arkaplan üzerine düz, siyah yazı tipi kullanın
- Yazım hataları ve biçimlendirmenin kötü olmamasına dikkat edin
- Bütün bilgileri sırasına uygun olacak şekilde yerleştirin ve yeterince profesyonel gözüktüğüne emin olun
- Deneyimlerinizi listelemeye en son veya güncel olarak görev aldığınız işinizle başlayın ve ilk işinize doğru geriye devam edin
- Eğitim ve niteliklerinizi de aynı şekilde listeleyin sosyal ve teknik becerileri dahil edin
- Her iş veya rol için doğru referans bilgilerini ekleyin
Ana CV’nizi oluştururken yeterli zamanı ayırın ve hiçbir şeyin atlanmadığından emin olun çünkü bu CV gelecekteki tüm iş başvurularının temelini oluşturacaktır. Uzun olmasının bir sakıncası yoktur, bu yüzden ayrıntıları eklemekten çekinmeyin.
Her iş unvanını, tüm sorumlulukları ve her pozisyondaki başarıları ekleyin. Bu biraz zaman alıcı olabilir, ama buna takılmayın. Ana CV’nizi hazırlamayı geleceğinize yatırım yapmak gibi değerlendirin.
Ana CV’nizi yazarken, ilgili tüm niteliklerin, ödüllerin, referans mektuplarının ve önemli olan diğer her şeyin kopyalarını alın. Hepsini özgeçmişinizle birlikte güvenli bir dosyaya kaydedin ve kolayca erişebileceğiniz bir yerde saklayın.
Hatasız olması için ana metninizi her zaman dikkatlice okuyun ve düzenleyin. Mümkünse başka birinden de hataları kontrol etmesini isteyin. Basit dil bilgisi hatalarının bile olmamasına dikkat edin, bazı işe alım uzmanları mükemelliyetçi olabilir ve böyle ufak detaylara haddinden fazla önem veriyor olabilirler.
Becerilerinizi mutlaka ekleyin
Garsonluk rolleri için gereken beceriler sektörden sektöre değişiklik gösterebilir, ancak temel beceriler her sektörde hemen hemen aynıdır.
CV’nizde garsonluk için gerekli olan becerileri derlerken hiçbir şeyi gözden kaçırmayın. Kısa bir süre kullanmış olsanız da, ya da başka bir sektörde işinize yaramış olsa da bütün sosyal ve teknik becerilerinizi listeleyin. Sosyal becerilerinizden bahsetmek sizin için yeterince kolay olmayabilir, çünkü bu becerileri günlük hayatınızda kullanıyorsunuz ve bu konu üzerinde daha önce düşünmemiş olmanız olasıdır.
Bu nedenle, her rol için, ne yaptığınızı ve işinizi en iyi şekilde yapmak için hangi becerilerin gerekli olduğunu bulmak için zaman ayırın. Sosyal becerilerinizden bahsederken en yakın arkadaşlarınızdan ya da ailenizden objektif olmaları koşuluyla yardım talep edebilirsiniz.
İşte garsonların ihtiyaç duyduğu bazı önemli sosyal beceriler
- Uyum yeteneği: çeşitli ve genellikle hızla değişen durumlarla başa çıkma
- Çoklu görev: aynı anda birden fazla masaya hizmet verme
- Empati: Birinin duygularını ve bakış açısını anlamak
- Özdenetim: değişim ve zorluklar karşısında sakin ve soğukkanlı kalmak
- Sabır: ne zaman bekleyeceğini, ne zaman yanıt vereceğini ve ne zaman harekete geçeceğini bilmek
- Etkin dinleme: anlamak için dinlemek ve konuşmacının duyulduğunu bilmesini sağlamak
- Yumuşak satış: müdahaleci olmadan satışları artırmak için yiyecek ve içecek tanıtımı yapmak
- Detaylara dikkat: siparişleri doğru bir şekilde almak ve faturaları müşteriye ulaşmadan önce kontrol etmek
- Pozitif dil: olumsuzlukları yatıştırmak ve müşterinin güvenini kazanmak için iyimser ve güven verici konuşmalar yapmak
- Açık iletişim: Bilginin açık ve anlaşılması kolay bir şekilde aktarılması
- Sorumluluk almak: kimin hatalı olduğuna bakılmaksızın soruların çözülmesini sağlama
Teknik beceriler işe bağlı olarak değişecektir, ancak ihtiyacınız olacak:
- Sipariş ve POS yazılımını çalıştırmak için orta düzeyde bilgisayar okuryazarlığı
- Yiyecek türleri ve farklı alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında bilgi
- Restorandaki süreçlerin nasıl işlediğinin tam olarak anlaşılması
- Sağlık, hijyen ve güvenlik yönetmelikleri hakkında bilgi
- Menü ve menü dışı öğelerin ve özel tekliflerin anlaşılması
- İşlemlerin doğru bir şekilde işlenmesini sağlamak için sayısallık ve temel muhasebe becerileri
- Sipariş ve POS yazılımını çalıştırmak için orta düzeyde bilgisayar okuryazarlığı
- Yiyecek türleri ve farklı alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında bilgi
- Restorandaki süreçlerin nasıl işlediğinin tam olarak anlaşılması
- Sağlık, hijyen ve güvenlik yönetmelikleri hakkında bilgi
- Menü ve menü dışı öğelerin ve özel tekliflerin anlaşılması
- İşlemlerin doğru bir şekilde işlenmesini sağlamak için sayısallık ve temel muhasebe becerileri
Garson CV’sinde niyet mektubu mu ön yazı mı kullanılmalı?
Garsonluğa yönelik bir CV için niyet mektubuna ihtiyacınız yoktur, ancak her başvurduğunuz pozisyon için özel olarak oluşturduğunuz CV'nin başında < href ="https://www.cvmaker.com.tr/blog/on-yazi/cv-icin-onyaz%C4%B1-nasil-yazilmali">bir ön yazı olmasına dikkat etmelisiniz. Her ne kadar tek bir ön yazı yazıp benzer birkaç başvuru için üzerinde küçük değişiklikler yaparak kullanabilseniz de, aradan zaman geçmesi durumunda ön yazıyı her seferinde yeniden yazmak en iyisidir.
Burada farklı beceri ve yetkinlik seviyelerinde ön yazı örnekleri yer almaktadır. Kalın metin, okuyucunun CV'nin geri kalanını okumadan önce hayati ayrıntıları hemen öğrenmesini sağlayan önemli bilgileri gösterir.
Garsonluk - Ön yazı örneği - kıdemli
Hizmet sektörünün farklı sektörlerinde 15 yılı aşkın deneyime sahip şef garsonum. Detaylara önem veren, istekli ve hevesli, hizmet odaklı ve arkadaş canlısıyım. En yoğun zamanlarda bile motive ve proaktif kalan enerjik bir ekip çalışanı ve lider olarak, özellikle yiyecek ve içecek olmak üzere hizmet sektöründe bir kariyer yapmayı planlıyorum.
Garsonluk - Ön yazı örneği - deneyimli
Özel catering alanında 7 yıllık deneyime sahip alakart bir garsonum. Hizmetin kusursuz olması ve misafirlerin her türlü ihtiyacının güler yüzlü ve profesyonel bir şekilde karşılanmasını sağlamak asıl amacımdır. Hem küçük çaplı özel etkinliklerin hem de 100 ve daha fazla misafirin ağırlandığı parti hizmetlerinde tecrübelerim var. Deneyimlerimi uluslararası alanda genişletmek istiyorum.
Garsonluk - Ön yazı örneği - deneyimsiz
Hizmet sektöründe kariyer yapmak isteyen, bu alanda eğitim almış bir üniversite mezunuyum. Şu anda deneyimim olmamasına rağmen, yiyecek ve içecek tutkusu olan hızlı bir öğrenenim. Okuldayken yerel yardım etkinliklerinde gönüllü olarak sunuculuk yaptım ve uygun görülürse komi veya garson olarak başlamak istiyorum. Öğrenmeye hevesli, motivasyonu yüksek bir çalışan olduğumu kanıtlayacağım.
Ön yazı ve niyet mektubu arasındaki fark nedir?
Ön yazı, özgeçmişinizin başında yer alan kısa bir ifadedir; bunun yanında genellikle birbiriyle çok karıştırılan niyet mektubu ise daha uzundur ve hazırlanış olarak çok daha farklıdır. Ön yazı genellikle 100 kelimeden azdır; niyet mektubu ise 500 ila 1000 kelime arasında değişkenlik gösterebilir.
Ön yazı, 'genel bakış', 'profesyonel özet', 'beceri/nitelik özeti' veya 'profesyonel biyografi' olarak da adlandırılabilir.
Peki hangisini kullanmalıyım?
Müdür, yöneticilik ve uzmanlık gibi rollere kabul edilmek için niyet mektubuna ihtiyacınız vardır. Ayrıca, niyet mektupları lisansüstü eğitim programlarına ve stajlara giriş için de kullanılabilirler.
Öte yandan, her Garson CV’si kısa bir ön yazı içermelidir; çünkü okuyucunun CV'nizi detaylı bir şekilde okumaya başlamadan önce kim olduğunuz hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Bu nedenle, her iki ifadeyi de yazarken zaman ayırmanız ve bunları başvurduğunuz her iş için özel olarak yazmanız çok önemlidir. Tüm adaylar benzer niteliklere ve deneyime sahip olduğundan, niyet mektubu ve ön yazı sizin diğer CV'ler arasında göze çarpmanız için önemli bir fırsattır. İyimser, dürüst ve bilgilendirici bir ön yazı veya niyet mektubu, ilk mülakatı kazanmanızın anahtarlarından biridir.
Ön yazıda nelerden bahsetmeliyim?
Ön yazı kısa olsa da okuyucuyla alakalı olmalıdır. İş ilanından ve önceki tecrübelerinizden yola çıkarak sosyal ve teknik becerilerinizi, deneyimlerinizi ve sorulması durumunda tanımlarını yapabileceğiniz anahtar kelimeleri ekleyin. Ön yazıyı mümkün olduğunca işverenin gereksinimleriyle eşleştirmeye çalışın.
Şu noktaları aklınızda bulundurun:
- İş unvanınızı belirtin
- Bilgi birikiminizi vurgulayın
- Yıllar içerisinde kazandığınız deneyimleri dahil edin
- Hayati önem taşıyan sosyal ve teknik becerileri kapsadığına emin olun
- İşverenin gereksinimleriyle eşleştirin
Niyet mektubu, ön yazıda belirttiklerinizle aynı ayrıntıları içermelidir, ancak becerileriniz ve deneyiminiz hakkında daha geniş bilgi vermek için uygun bir belgedir. Ayrıca, neden belirli bir kariyerde ilerlediğiniz, ilerlemek istediğiniz veya neden kariyer değiştirmek istediğiniz gibi hayati soruları cevaplamanıza olanak tanır.
Niyet mektubunuzu işverenin iş ilanında bahsettiği gereksinimleriyle mümkün olduğunca eşleştirmek için de zaman ayırın.
Hangi bilgileri dahil etmeye karar verirseniz verin, her iki ifadeyi de samimi, konuşkan ve neşeli tutun; bu, potansiyel işverenlerin sizinle ilgili ilk izlenimi olacağı için onları etkilemeyi amaçlamalısınız.
Garsonluk için oluşturduğunuz ana CV’yi nasıl kullanmalısınız?
Ana CV size farklı pozisyonlara hızlı bir şekilde iş başvurusunda bulunma fırsatı verir. Ayrıca, çok önemli bilgileri barındırdığı için, çok önemli bilgileri bir pozisyon için özel olarak hazırladığınız CV’nize eklemeyi unutma ihtimalini neredeyse sıfıra indirir.
Başvurmak istediğiniz bir iş gördüğünüzde çok dikkatli bir şekilde okuyun ve işverenin istediği gereklilikleri not edin. İşverenler genellikle başvuruları elemek için iş tanımındaki anahtar kelimelerden yardım alırlar. Eğer hazırladığınız özgeçmişte belirli bir oranda bahsedilen anahtar kelimeler bulunmuyorsa, başvurunuz muhtemelen doğrudan çöpe gidecektir.
Adayları eleme, başvuru sahiplerini anahtar kelimeler ve puanlama kullanarak diğer adaylardan ayırmanın bir yoludur. Eğer bir garsonluk işi için hazırladığınız CV'niz 'diğerleri' arasında yer alırsa, kibar ve standart bir üzüntü mesajından başka bir şey duymazsınız.
Bir iş ilanında anahtar kelimeleri belirlemenin en iyi yolu, doğrudan ilgili kelimeler için iş sorumluluklarını gözden geçirmektir. Şirketlerin garsonlar için farklı unvanları olabileceğini unutmayın. Örneğin, iş unvanı ve tanımı “servis elemanı” kelimesini kullanıyorsa, garsonluk başvuruları için oluşturduğunuz CV'nizde garson kelimesi yerine yerine “servis eleman” kelimesini kullanın.
Bir sonraki adımınız, ana CV’nizi aday takip sistemi (ATS) yazılımından geçen ve okuyucunun dikkatini hemen çeken şık bir garson CV'sine dönüştürmektir. Bunu, ana CV’nizden ilgili ve önemli bilgileri çıkararak ve belirli bir iş pozisyonu için özel bir ön yazı (ve gerekirse niyet mektubu) ile hazırlanmış CV’nize dahil ederek başarabilirsiniz.
İşe alım uzmanlarının ve işverenlerin her bir başvuruyu incelemeden önce yalnızca saniyeler harcadıklarını ve iş tanımıyla örtüşen bilgiler bulamadıkları takdirde CV’nizin doğrudan çöpe gideceğini bilmek hayati bir önem taşır. Başvurunuza en başından itibaren ilgili iş pozisyonuyla ilgili anahtar kelimeleri yerleştirmek dikkatlerini çekmeyi ve okumaya devam etmelerini sağlar. Ayrıca onlara iş ilanını iyice okuduğunuzu ve bu işi almayı gerçekten istediğinizi belli edecektir.
Özel garsonluk CV'leri oluştururken önemli birkaç kural vardır -
- Ana CV’nizdeki net, sade siyah beyaz formatı kullanmaya devam edin
- Uzunluğu önemlidir, bu nedenle 2 ila 3 sayfayı geçmemeye özen gösterin
- Sadece başvurduğunuz pozisyonla alakalı olsun, gereksiz bilgileri çıkartın
- Dili olumlu, anlaşılır ve okunması kolay tutun
- Yazım, tarih ve sıralamayı dikkatlice kontrol edin
- Referansların iletişim bilgilerini eklemeyin; bunun yerine 'istek üzerine temin edilebilir' diye bir not düşün
- Ayrıca, 'ayrıntılı özgeçmiş istek üzerine temin edilebilir' notunu da ekleyin.
Özetlemek gerekirse
Hayalinizdeki garsonluk, şef garsonluk ya da personel müdürlüğü işini bulmak sizin elinizde, ünlü ve manidar atasözümüzde de belirtildiği gibi: “Ne ekersen onu biçersin.”
Servis elemanı (garson) CV'si oluşturmak ve düzenlemek için önceden zaman harcamayı geleceğinize yatırım yapmak olarak görün.
İşte mükemmel bir garson CV'si hazırlamanın püf noktaları:
- Kapsamlı bir ana CV hazırlamak için zaman harcayın
- Ana CV’nizi ve ilgili tüm belgeleri kolayca erişilebilen güvenli bir dosyaya kaydedin
- İş ilanlarını dikkatlice okuyun ve anahtar kelimeleri özenle seçin
- Sadece işle ilgili bilgileri kullanarak her iş pozisyonu için -daha önce oluşturduğunuz ana
- CV’den faydalanarak- özel bir CV oluşturun
- CV'nize iş gereksinimlerine odaklanan iyimser bir ön yazı ekleyin
Başvurunuzu gönderirken aşağıdakilere dikkat edin:
- Özel olarak hazırlanmış özgeçmişinizi ve ön yazınızı her zaman pdf formatında gönderin
- Gerekli olduğu belirtilmedikçe başka belge göndermeyin
- İletişim bilgilerinizin CV'de kolay bulunabilir olduğundan emin olun
- İlk başvuruya referansları dahil etmeyin
Garson CV’leriyle ilgili sıkça sorulan sorular
Garson CV’si hazırlarken merak edilen ve en sık sorulan soruları aşağıda yanıtlıyor olacağız.
Ana CV nedir, iş ilanına özel oluşturacağım CV’de ne işime yarayacak?
Garsonluk mesleğine yönelik bir ana CV, bütün eğitim bilgilerinize, ilk iş deneyiminize ve güncel olarak devam ettiğiniz veya en son çalıştığınız iş deneyiminize kadar olan bütün bilgilerinizi içeren bir belgedir.
Neden bir ana CV oluşturmalıyım?
Zamandan tasarruf etmek ve kendinizi her seferinde mümkün olan en iyi şekilde sunmak için ana CV oluşturmak çok işinize yarayacaktır. Tüm bilgileri baştan sona doğru bir şekilde tek bir yerde topladığınızda, bunu bir daha yapmak zorunda kalmayacaksınız ve artık tek yapmanız gereken yıllık olarak bu bilgileri güncellemek olacaktır.
Referans bilgilerini ne zaman eklemeliyim?
Referans bilgilerini yalnızca işe alım uzmanı veya işveren sizinle iletişime geçtikten ve referans bilgilerini talep ettikten sonra eklemelisiniz. Bir iş ilanına ilk başvurunuzda asla referansları, özellikle de referanslarınızın e-posta adresi ve telefon numaraları gibi bilgilerini eklemeyin.
İşe alım görevlisi bir telefon mülakatı için size geri dönerse, referans isteyebilir, ancak yine de istemezlerse onlara referans bilgilerinizi sunmayın. Başvurunuz bu aşamada başarısız olabilir veya mülakatı yapan kişi son işe alım aşamalarında referans almayı tercih edebilir.
Referans bilgilerini önceden vermek hem sizi hem de size referans olan kişiyi riske atar. Nedenini mi merak ediyorsunuz? Hemen açıklayalım.
Öncelikle, birinin kişisel bilgilerini hakkında hiçbir şey bilmediğiniz kişilerle paylaşıyorsunuz. Bu durum, paylaşılan bilgilerin yanlış kişilerin eline geçmesi durumunda referans olan kişiyi büyük bir risk altında bırakır.
İkinci olarak, bazı vicdansız işe alım uzmanları sizinle iletişime geçmeden önce size referans olan kişiyle iletişime geçebilir. Bu hiç tasvip edilen bir uygulama olmasa da, onlara ayrıntıları çoktan verdiyseniz, bu noktadan sonra artık malesef yapacak bir şey yoktur.
Son olarak, size referans olan kişi beklemediği bir telefon karşısında şaşırırsa, o an size referans olmayı kabul etmeyebilir veya tüm ayrıntılarınızı hatırlamayabilir. Bu da size verilen referansın işverenlerin gözünde yeterli sayılamayabileceği anlamına gelir.
İş ararken, ekleyeceğiniz referanslarla önceden iletişime geçmek ve sizin için iyi referanslar vereceklerinden emin olmak çok daha mantıklı olacaktır. Aradan birkaç yıl geçtiğinde tarihleri, iş sorumluluklarını ve diğer önemli ayrıntıları hatırlamak size referans olan kişiler için zor olabilir.
Geçmişteki bir işverene önceden haber vermek, referans vermek için hala istekli ve uygun olup olmadıkları konusunda kesin bir şekilde emin olmanızı sağlar. Bu, tüm referanslarınızın teyit edilmesini ve beceri ve yeteneklerinizin doğru bir şekilde tanıtılmasını sağlamaya yardımcı olur.
Özgeçmişime hobilerimi ve ilgi alanlarımı eklemeli miyim?
Özgeçmişinizde veya niyet mektubunuzda hobilerinize ve ilgi alanlarınıza yer veriyorsanız, yalnızca işle ilgili olanlardan bahsedin. Başvurduğunuz pozisyonla alakası olmayan sosyal aktivitelerden ve kişisel başarılardan bahsetmekten kaçının.
İşe alım uzmanlarının ve işverenlerin zamanlarının kısıtlı olduğunu ve kendileri için önemsiz olan hiçbir şeyi okumayacaklarını unutmayın. Hobiler ve ilgi alanları sağlığımız ve bunun yanında huzurlu bir hayat için pek tabii mükemmeldir, ancak işle ilgili olmadıkça bunları dahil etmenin bir manası yoktur.
Bir garson veya kominin özgeçmişine ekleyebileceği ilgi alanları veya hobiler için harika örnekler:
- Hayır işleri
- Şarap tadımı
- Yemek pişirme
- Kokteyl hazırlama
Garsonlukla alakalı sıkça sorulan sorular
Garson olarak kariyer yapmakla ilgileniyor veya kariyerinizi bu yönde değiştirmeyi mi düşünüyorsunuz? Bunu nasıl yapabileceğinizden ve bu konuyla alakalı en çok sorulan soruların cevaplarından bahsedelim.
Hangi eğitime ihtiyacım var?
Garsonlukta bir kariyer planlıyorsanız, gerekli minimum eğitim seviyesi olmadığını bilmelisiniz. Yine de garsonluk ve sosyal becerilerinizi arttırmak için alabileceğiniz eğitim ve kurslar tabiki bulunmaktadır, bunları araştırabilirsiniz. Garsonluktaki alabileceğiniz en önemli eğitim nasıl tabak ya da bardak taşıyacağınız değil, insanlarla nasıl iletişim kuracağınız olmalıdır. Eğitiminizi garsonlukla ilgili şekillendirirken bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Ayrıca akıcı bir Türkçe’ye sahip olmalı ve misafirlerle iletişime geçerken pozitif bir dil kullanmalısınız. Yukarıda bahsedilen temel eğitimleri tamamladıktan sonra hizmet sektörüne giriş ve yiyecek-içecek servisi gibi ileri seviye eğitimler alarak bunları da CV’nize dahil etmeyi düşünebilirsiniz.
Ek becerilere ihtiyacım var mı?
Çoğu işveren personelini kendi sıfırdan eğitmeye istekli olduğu için lise eğitimi garsonluk için yeterlidir.
CV'nizi geliştirecek ve potansiyel işverenlerin kariyeriniz konusunda ciddi olduğunuzu görmesini sağlayacak kısa kurslar ve çevrimiçi kursları değerlendirin. Bu tarz küçük detaylar size diğer adaylar karşısında bir adım öne çıkaracak ve işi kapmanız konusunda büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Menüde bulunan ve menü dışı öğeleri anlamanız ve tanıtmanız gerekeceğinden, yiyecek ve içecek türleri hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız ve bunlara ilgi duymanız garsonlukta kariyer yapmak isteyenler için bir başka avantajdır.
Garsonlukta farklı uzmanlık alanları var mı?
Hizmet sektörü çok çeşitlidir ve iyi bir işletme müşterilerine geniş bir yelpazede yiyecek ve içecek imkanları sunar. Dünyadaki her bölgenin ve kültürün farklı gelenekleri olduğu için iyi bir restoranın menüsü çok geniş olabilir. Bazı restoranlar belirli mutfak türlerinde uzmanlaşıp sadece o alanda hizmet verirken, bazıları ise günlük olarak değişen bir menüye sahip olabilir.
Garsonlar ve servis elemanları, müşterilere doğrudan yemek servisi yapan işletmelerde çalışırlar ve bu işletmeler kafeteryalardan barlara, et lokantalarına, alkollü restoranlara ve daha pek çok yere kadar çeşitlilik gösterebilir.
Servis stilleri arasında tabak, servis arabası, büfe gibi çeşitli yöntemler mevcuttur.
Bahsettiğimiz gibi, her işletmenin kendi kültürü vardır. Garsonlukta yeme ve içme kültürlerine dair bir sınır çizmek çok zordur, birçok farklı alanda uzmanlaşabilirsiniz. Ama şunu unutmayın, herhangi bir alanda ne kadar yetenekli ve uzman olursanız, becerileriniz o kadar çok talep görecek ve bir sonraki maaş pazarlığınızı yaparken daha özgüvenli davranabileceksiniz.
Garsonluk kariyerinde ilerleyebilir miyim?
Bir garsonun kariyerinde ilerlemesi için çok fazla alan vardır ve asıl güzel olan nokta, okuldan mezun olur olmaz deneyimsiz bir şekilde işe girip kendi kariyerinize yön verme şansınız olmasıdır. İlerleme fırsatları arasında şef garsonluk, restoran müdürlüğü ya da personel müdürlüğü gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Daha fazla eğitim almaya ve becerilerinizi geliştirmeye istekliyseniz barmen, barista veya belki bir mutfak şefi gibi yiyecek ve içecek hazırlama pozisyonlarına da geçebilirsiniz. Garsonlukta belirli bir tecrübeye ulaştığınızda kariyerinizi hangi yönde şekillendirmek istediğinize kendiniz karar veriyor olacaksınız.
Nasıl başlayabilirim?
Her şeyden önce işe garsonluk başvuruları için CV'nizi hazırlayarak başlayın. Böylece garsonlukla ilgili ilanları gördüğünüzde iş başvurusu yapmak için zaman kaybetmezsiniz. Okulu yeni bitirdiyseniz veya kariyerinizi değiştirmeyi düşünen bir çalışansanız, bölgenizdeki restoranlara ya da otellere başvurabilirsiniz. Bazen insanlarla yüzyüze konuşmak, deneyiminiz olmadığı ve garsonluk gibi ciddi bir eğitim seviyesi istemeyen iş pozisyonlarında size bir mülakatı kazandırabilir.
Bunun dışında, çevrimiçi sitelerden veya yerel gazetelerden iş ilanlarını takip edebilirsiniz. Acele etmeyin, aradığınız işi bulmak için biraz sabırlı olmanız gerekebilir.
Bu tür bir rol için niyet mektubu genellikle bir gereklilik olmasa da, çok az deneyiminiz olduğunda veya hiç deneyiminiz olmadığında işvereni etkilemek için iyi bir fikir olabilir.