LinkedIn'e CV Nasıl Eklenir?

Linkedin günümüzün en büyük iş ağı kurma sitelerinden biri olarak milyonlarca işvereni ve çalışanı bir araya getirmektedir. Aslında ağ kurma sitesinden çok daha fazlasını gerçekleştiren Linkedin, işe alım uzmanlarının, açık pozisyonlar için aday avına çıktığı bir platform olarak da adlandırılabilir. Elbette aynı durum hayalindeki işi elde etmek isteyen adaylar için de geçerlidir. 

Linkedin profiliniz her ne kadar kariyerinizi yansıtıyor olsa da, bir CV eklemek, iş başvurularınızı yaparken büyük önem taşımaktadır. Peki Linkedin’e CV’nizi nasıl ekleyeceğinizi biliyor musunuz? İşte bu rehberde Linkedin’de CV ekleme hakkında bilmeniz gereken tüm ipuçlarını aydınlığa kavuşturuyoruz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Giriş

CV’nizi, bir işe başvururken LinkedIn'e yükleyebilir ve gelecekteki iş başvurularında kullanmak üzere kaydedebilir veya özgeçmişinizi içeren özel bir LinkedIn gönderisi oluşturabilirsiniz. Özgeçmişinizi LinkedIn'e nasıl ekleyeceğinizi bildiğinizde zamandan tasarruf sağlar ve ağ oluşturma avantajı yakalarsınız. Yalnızca profilinizdeki bilgileri değil, eğitim, iş deneyimi ve yetkinliklerinizle ilgili olanları da sunma şansını elde edersiniz. Şimdi hep birlikte Linkedin CV yükleme ile ilgili bilgilere göz atalım.

Neden CV’nizi Linkedin’e Eklemelisiniz?

Günümüzde kariyerinde ilerlemek isteyen biri için Linkedin’de bir profilinin olmaması büyük bir eksiklik olarak kabul edilmektedir. Neredeyse tüm dünyanın iş sektörlerindeki bireyleri bir araya getiren bu platform kariyer basamaklarını daha hızlı çıkmak isteyenler için bulunmaz fırsatlar yaratmaktadır. Linkedin’de bulduğunuz bir iş fırsatı için doğrudan Linkedin profilinizle başvuru yapabileceğiniz gibi, başvurunuza CV’nizi ekleyerek de bir gönderi oluşturabilirsiniz.

Ayrıca Linkedin e CV ekleme yoluyla daha fazla görünürlük elde edersiniz ve işe alım yöneticileri siz belirli bir işe başvurmadan özgeçmişinizi bulabilir. Yani iş tekliflerine açık olduğunuzun sinyalini vererek kendinize daha fazla fırsat yaratırsınız. Bunlara ek olarak Linkedin özgeçmişinizi kullanarak size daha hedefe yönelik iş ilanı önerileri sunabilir. Eğer ilk kez CV hazırlayacaksanız sade bir CV nasıl oluşturulur isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Linkedin’e CV Ekleme Yöntemleri

Bu bölümde Linkedin’e CV yüklemenin 3 yöntemini paylaşacağız. Linkedin CV ekleme yöntemleri aşağıdaki gibidir. Bu yöntemleri adım adım takip ederek sorunsuz bir biçimde CV’nizi yükleyebilirsiniz.

Yöntem 1: CV’yi Öne Çıkan Medya Olarak Eklemek

Öne çıkan medya bölümü, ana profil sayfanıza öğeler yükleyebileceğiniz veya ekleyebileceğiniz yerdir. Yazdığınız makaleler ve yaptığınız sunumlar gibi çalışmalarınızı sergilemek için kullanabilirsiniz. Ayrıca portföylere, özgeçmişlere ve diğer içeriklere harici bağlantılar sağlamanıza da olanak tanıdığını göreceksiniz. Özgeçmişinizi bu bölüme yüklemek basittir. Şu adımları takip ederek CV’nizi bu bölüme kolayca ekleyebilirsiniz:

1-LinkedIn profil sayfanıza gidin.

2- Ardından, “Bölüm ekle ”ye tıklayın.

3- “Öne Çıkanlar” etiketli bölümü genişletin.

4- “Medya” üzerine tıklayın.

Öne çıkarmak istediğiniz özgeçmiş için dosyalarınızı arayın ve bilgisayarınızdan veya cihazınızdan yükleyin. Bu yöntemi seçerseniz, herkese açık olacağından özgeçmişinizdeki tüm iletişim bilgilerini kaldırın. Ulaşılabilir olmak konusunda endişelenmeyin. Birisi özgeçmişinizi görür ve bir iş için uygun olabileceğinizi düşünürse, LinkedIn'de size mesaj gönderebilir.

Yöntem 2: CV’yi İşbaşvurusu Yaparken Ekleme

Aktif olarak yeni bir iş arıyorsanız veya çok da uzak olmayan bir gelecekte internet üzerinden iş aramayı düşünüyorsanız, arayışınızı en üst düzeye çıkarmak için CV'nizi Linkedin'e yükleyebilirsiniz. Aşağıda, CV'nizi LinkedIn'de potansiyel işverenler için hazır hale getirmenin yollarını açıklıyoruz.

Linkedin'de ilgilendiğiniz bir iş görürseniz, “Kolay Başvur ”u seçerek özgeçmişinizi platforma kolayca yükleyebilirsiniz. LinkedIn'deki tüm iş ilanlarında bu düğmenin bulunmadığını unutmayın; bazılarında bunun yerine, iş başvuru sürecini LinkedIn dışında tamamlamanız için sizi şirketin web sitesine yönlendirecek olan “Başvur” düğmesi olabilir.

“Kolay Başvur” düğmesi etkinleştirilmiş iş ilanlarında özgeçmişinizi masaüstü veya mobil üzerinden Linkedin'e yüklemek için şunları yapın:

1- Ayrıntılarını görüntülemek için iş başlığına tıklayın veya dokunun.

2- En üstteki “Kolay Başvur” düğmesine tıklayın.

3- Açılan ekranda gerekli bilgileri girin ve özgeçmişinizi yükleyin. Özgeçmişinizi Microsoft Word veya PDF formatında yükleyebilirsiniz. Ayrıca, Linkedin'in yüklenen özgeçmişler için 2 MB'tan az olan dosya boyutu önerisine uyduğunuzdan emin olun.

4- “Başvuru gönder” veya ‘Gönder’ seçeneğine tıklayın.

Ayrıca ayarlarınızı CV'nizin versiyonlarını Linkedin'de saklayacak şekilde değiştirebilir ve bunları doğrudan işe alım uzmanlarına göndermeye hazır hale getirebilirsiniz. Bu şekilde yüklenen CV'ler herkese açık profilinizde görünür olmalıdır. Bunu yapmak için:

1- Ana sayfanızdaki “Ben” öğesine tıklayın ve ardından “Ayarlar ve Gizlilik” öğesini seçin.

2- Sol taraftaki menüden “Veri gizliliği ”ni seçin.

3- “İş arama tercihleri” altında ‘İş başvurusu ayarları ’nı seçin. Buna Linkedin'de “İşler ‘e ve ardından ’Başvuru ayarları ”na tıklayarak da erişebilirsiniz.

4- Özgeçmiş paylaşma özelliğine erişmek için “Özgeçmişleri ve başvuru verilerini kaydet” seçeneğini açın.

5- Özgeçmişinizi yüklemek için “Özgeçmiş verilerini işe alım uzmanlarıyla paylaş” altında “Özgeçmiş yükle ”yi seçin.

Yöntem 3: Linkedin Profilinizi CV Olarak Kullanma

Linkedin e CV yükleme konusunda bu ikisinin kulağa benzer geldiği düşünülebilir ve hatta  genellikle birbirlerinin yerine kullanılırlar. Her ikisi de kendinizi diğer insanlara sunmak ve onlar üzerinde bir izlenim bırakmak için kullanılır. LinkedIn profili profesyonel kimliğinizi tanıtmak içindir. Profilinize eklediğiniz her bilgi ve tanıtım bir CV’nin yapabileceği işleve sahip olabilir. Eğitim, iş deneyimi ve beceri setinizle ilgili bilgiler işe alım uzmanlarını etkileyebilir.

LinkedIn profiliniz, kariyeriniz için önemli olan kişilerle bağlantı kurabileceğiniz yerdir. Hikayenizi anlatmak için kullandığınız çevrimiçi bir portföy olarak da görev görür. LinkedIn profiliniz her zaman alakalı, güncel ve her hedef kitleye göre uyarlanmış olmalıdır. Böylece Linkedin profilinizi bir CV olarak cihazınıza indirebilir ve işbaşvurularında özgeçmiş olarak kullanabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

1- LinkedIn hesabınızda oturum açın ve profil sayfanıza gidin.

2- Profil resminizin altındaki “Daha Fazla” düğmesine tıklayın. Açılır menüden “PDF'e Kaydet” veya “PDF Olarak Kaydet” seçeneğini seçin. Bu seçenek cihazınıza veya tarayıcınıza bağlı olarak değişebilir.

3- PDF oluşturulduktan sonra bir indirme istemi görünecektir. Bilgisayarınızda PDF'yi kaydetmek istediğiniz bir konum seçin. İndirme işlemini başlatmak için “Kaydet” veya “İndir ”e tıklayın.

Varsayılan dosya bir PDF'dir, ancak Adobe Acrobat Reader ile dosya türünü diğer biçimlere değiştirebilirsiniz.

4- Artık özgeçmişinizi paylaşmanız veya yazdırmanız gerektiğinde dosyaya erişebilirsiniz.

Linkedin profilinizi CV olarak kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Profiliniz genel bir CV olarak kaydedilir. Profilinizde çok fazla metin varsa, dosya uzun olacak ve bozuk bir düzen nedeniyle çekici görünmeyecektir. Bu tür sorunlar işe alım uzmanlarını motive etmez ve genellikle adayı diskalifiye eder.

Bu özgeçmiş, sizi pozisyon için mükemmel bir aday olarak gösterebilecek belirli becerileri de vurgulamaz. İlgilendiğiniz her iş için ayrı bir özgeçmiş hazırlamalısınız çünkü bu işe alınma şansınızı artırır.

Hemen CV’nizi oluşturun

CV’nizi Linkedin’e Yüklemek ve Biçimlendirmek İçin İpuçları

Yukarıki bölümlerde bir CV’nin Linkedin’e nasıl yükleneceği hakkında bilgi vermiştik. CV’nizi yükledikten sonra eğer işverenler tarafından görünür kılınmasını sağlamak istiyorsanız gizlilik ayarlarınızdan bunu değiştirebilirsiniz. Eğer CV’niz Linkedin üyelerine açık olarak ayarlanmışsa, CV’nize herkesin ulaşabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle eğer adres ve telefon bilgileriniz CV’nizde ise, bu bilgilere de herkesin ulaşacağını düşünmelisiniz.

Bazı bilgiler CV'nizde yer almamalı ancak LinkedIn profilinize eklenmelidir. Örneğin, başvurduğunuz iş ile ilgili olmayan bazı deneyimleriniz veya CV'nizde yer bulamadığınız eski deneyimleriniz bunlardandır. Ayrıca becerilerinizi LinkedIn profilinizde anlatırken bunları hobileriniz ve ilgi alanlarınızla ilişkilendirmeye çalışın. Örneğin, bir spor takımını yönettiyseniz, takımı yönetirken kullandığınız liderlik niteliklerini gösterin.

LinkedIn profillerine dahil edilebilecek ve genellikle CV'lerde yer almayan diğer bilgiler spesifik projelerdir. Ayrıca, üzerinde çalıştığınız projelerin kapsamlı ayrıntılarını da ekleyebilirsiniz. Çoğu durumda, CV'nizde katıldığınız her projenin ayrıntılarını eklemek için yeriniz olmaz, ancak LinkedIn profilinizde buna sahip olursunuz. LinkedIn profilinizi oluştururken CV'nize ekleyemediğiniz ek bilgileri de girmeyi unutmayın.

CV’nize resim, tablo, grafik veya özel semboller eklemeyin. ATS bunları okuyamaz ve bu nedenle özgeçmişinizi arka sıralara atabilir. Özgeçmişinizi tutarlı bir şekilde biçimlendirin ve okunması i kolay bir format kullanın. Katıldığınız üniversitelerin isimlerini, önceki işverenlerinizi ve toplam deneyim yıllarınızın ayrıntılarını ekleyin. ATS'nin aradığı ayrıntılardır.

Linkedin Profilinizi CV’nizle Birlikte Nasıl Geliştirmelisiniz?

Linkedin’e CV’nizi yüklemeye karar verdikten sonra aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucunu kullanarak daha görünür hale gelebilirsiniz.

1- İlgili anahtar kelimeleri kullanın

Hem profilinizde hem de özgeçmişinizde iyi anahtar kelimelere sahip olmanız, işe alım uzmanları tarafından yapılan aramalarda görünmenizde büyük rol oynar. Unvanlar, konum ve beceriler burada ağır basar; ancak uzaktan çalışmanın popülerliği artmaya devam ettikçe konuma dayalı anahtar kelimelerin kapsamı da genişleyebilir. Örneğin, İstanbul’da yaşadığınızı belirtmeniz çok önemli değildir. Bunun yerine Türkiye demeniz yeterli olacaktır.

Anahtar kelimeleri seçmenin iyi bir yolu, aradığınız şeye uyan iş ilanlarına bakmak ve bu ilanlardaki anahtar kelimeleri profilinizde kullanmaktır. İlanlarda gördüğünüz anahtar kelimelerin çoğu, işe alım uzmanlarının adayları ararken kullandıkları kelimeler olacaktır. Kulağa ilginç gelen ancak iyi anahtar kelime olmayanlara veya moda sözcüklere karşı dikkatli olun. Örneğin guru kelimesi gibi.

2- Aday Takip Sistemi’ne uygumlu bir Linkedin profili ve CV geliştirin

Aday Takip Sistemi ya da kısaca ATS, CV’leri dijital ortamda tarayan ve içinde anahtar kelimeler arayan bir yazılımdır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık bir çok kurum tarafından kullanılan bu sistemle CV’niz henüz işverenin eline ulaşmadan elenebilir ya da arka sıralara itilebilir. Bu nedenle hem Linkedin profilinizi hem de CV’nizi buna uygun olarak düzenleyin. İlk maddede sözünü ettiğimiz anahtar kelimleri ilgili bölümlere serpiştirin.

3- Konum ve sektör bilgilerini CV’niz ve Linkedin profilinizle uyumlu hale getirin

İş başvurusunda bulunurken, konumunuzun ve sektörünüzün başvurduğunuz işlerle uyumlu olmasını sağlamak çok önemlidir. Bu, listelediğiniz konumun şu anda yaşadığınız veya çalıştığınız yerle değil, iş bulmayı umduğunuz yerle uyumlu olduğundan emin olmak anlamına gelir. Aynı öneri sektör için de geçerlidir. Daha önce çalıştığınız sektörler yerine çalışmayı hedeflediğiniz sektörü listelemek iyi olabilir.

Linkedin’de CV’nizi Nasıl Güncel Tutabilirsiniz?

Özgeçmişinizi en az altı ayda bir veya kariyerinizde terfi, yeni bir proje, sertifika veya kurs gibi önemli bir değişiklik olduğunda gözden geçirmelisiniz. Artık kullanmadığınız beceriler, artık etkileyici olmayan başarılar veya mevcut hedeflerinizle ilgili olmayan işler gibi güncel olmayan veya ilgisiz bilgileri kontrol edin. Bunları kaldırın veya güçlü yönlerinizi ve değerinizi vurgulayan daha güncel ve ilgili ayrıntılarla değiştirin.

Her iş başvurusu için aynı özgeçmişi kullanmamalısınız. Bunun yerine, özgeçmişinizi her işverenin özel gereksinimlerine ve beklentilerine uyacak şekilde uyarlamalısınız. İş tanımını dikkatlice okuyun ve işverenin aradığı anahtar kelimeleri, becerileri ve nitelikleri belirleyin. Ardından, geçmişinizin ve deneyiminizin en ilgili ve önemli yönlerini vurgulayarak özgeçmişinizi buna göre ayarlayın. Özgeçmişinizi daha uyumlu ve çekici hale getirmek için iş tanımıyla aynı dili ve terminolojiyi kullanın.

CV’nizi ve Linkedin Profilinizi Düzenli Olarak Güncelleyin

Yalnızca CV’nizi değil, aynı zamanda Linkedin profilinizi de güncel tutmanız önemlidir. LinkedIn profilinizi düzenli olarak yeni sertifikalar, kurslar ve becerilerle güncellemek, ağınıza profesyonel gelişim konusunda kararlı olduğunuzu gösterir. Bu sadece kişisel markanızı geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda sizi potansiyel işverenler ve müşteriler için daha çekici hale getirir.

Linkedin profilinizi ve CV’nizi güncellerken ikisinin aynı kariyeri yansıtmasını ama birebir aynı olmamasını sağlayın. Örneğin üzerinde çalıştığınız projeler için Linkedin’de daha rahat güncelleme yapabilirsiniz. Fakat CV’nizde buna rahatça yer bulamayabilirsiniz.

Linkedin’de Güncel Olmayan Bir CV Nasıl Silinir ve Değiştirilir?

Eğer Linkedin’e yüklediğiniz CV’nizi silmeye karar verdiyseniz bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1- Linkedin’de fotoğrafınızın bulunduğu ‘’Ben’’ butonuna tıklayın.

2- Ayarlar ve Gizlilik butonunu seçin.

3-Veri Gizliliği sekmesinden İş Başvurusu Ayarlarını seçin.

4- Burada kayıtlı CV’lerinizi görebilirsiniz. Silmek istediğiniz CV’nin yanındaki üç noktaya tıkladığınızda Sil seçeneğine tıklayıp onaylayın.

Eğer yeni bir CV eklemek isterseniz yazımızın üst bölümünde açıkladığımız adımları izleyerek sildiğiniz CV’nin yerine yenisini yükleyebilirsiniz.

Hemen CV’nizi oluşturun

Linkedin Profilinizde Kaçınmanız Gereken Hatalar

Linkedin profilinizin ne içerdiği kadar nasıl göründüğü de önemlidir. İşverenler bazen bir fotoğraf nedeniyle bile sizin hakkınızda olumsuz düşünebilirler. Önemli bilgiler kadar küçük detaylara da dikkat ederek profilinizi ve CV’nizi daha etkili hale getirebilirsiniz. Aşağıya sıraladığımız hataları yapmaktan kaçının:

1- Profil fotoğrafı kullanmamak.

LinkedIn fotoğrafınızın olmaması iş dünyasında ciddiyetsizlik olarak algılanabilir. Kendinize güvendiğinizi ve ulaşılabilir olduğunuzu gösteren, gerçekten beğendiğiniz yeni bir fotoğraf kullanın. Profesyonel imajınızla tutarlı giyindiğiniz sürece, fotoğrafın profesyonel bir fotoğrafçı veya akıllı telefonu olan bir arkadaşınız tarafından çekilmiş olması fark etmez. Arka planda kullanacağınız mesleğinize özgü bir görsel de fotoğrafınızın çekiciliğini artıracaktır.

2- Profil başlığınızın sönük olması.

Profil başlığınız fotoğrafınızın hemen altında yer alır ve insanların ilk gördüğü bilgidir. Aslında bir nevi ‘’Ne iş yapıyorsunuz?’’ sorusunun yanıtıdır. Mesleki ünvanınızı olduğu kadar sektöre ne tür bir hizmet verdiğinizi belirten kısa bir cümle ile başlığı daha etkili hale getirebilirsiniz. Profil nasıl yazılır diyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

3- Hakkında kısmında iyi bir profil açıklaması kullanmamak.

Kısa bir alanda ve çok fazla kelime kullanmadan, kim olduğunuzu ve bir sonraki işvereninize ne katkı sunabileceğinizi anlatabilmeniz için son derece yaratıcı olmanız gereken bir bölüm. Bu bölümü hazırlarken klişe deyimlerden kaçının ve sizi daha özel hale getirecek açıklamalarda bulunun.

4- Çok az ya da çok fazla paylaşımda bulunmak.

Linkedin’in bir sosyal medya platformu olduğunu kabul ediyoruz fakat bu platformda gereğinden fazla paylaşımda bulunmak ve etkileşime girmek sizin profesyonelliğinizi zedeleyebilir. Aynı şekilde çok az etkileşimde bulunmanız da ağınızı ciddiye almadığınız izlenimini yaratabilir.

Sonuç

Günümüzün en büyük online iş platformlarından biri olan Linkedin’de profiliniz ve CV’niz için dikkat etmeniz gereken tüm bilgileri bu rehberde derledik. Linkedin CV ve diğer tüm kariyer bilgilerinizi bir araya toplayan bir platform olarak iş yaşamızda büyük ilerlemeler sağlayabileceğiniz bir yerdir. Bu nedenle eğer CV’nizi optimize etmek ya da yeni baştan profesyonel bir CV oluşturmak isterseniz, CVMaker sitemizdeki özgeçmiş oluşturma aracıyla bunu kolayca yapabilir ve Linkedin hesabınıza yükleyebilirsiniz. Bol şanslar!

Hemen CV’nizi oluşturun

İlgili makaleler

112,872'den fazla kullanıcı CV'lerini oluşturdu bile

CV maker ile 15 dakika içerisinde hızlı ve kolay biçimde göze çarpan ve profesyonel bir CV oluşturabilirsiniz.

CV'nizi oluşturun

İşe alınma ihtimaliniz %65 artacak