Mühendis CV örnekleri sayesinde mükemmel bir CV hazırlayın
CV yazmaya başlamadan önce biraz tedirginlik hissetmeniz normaldir. Hakkınızdaki tüm bilgileri yazmaya nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Bir düzen ve etkili bir yapı oluşturmak istiyor ama kafanız karıştığı için CV’nizin iyi olmayacağından endişe duyabiliyor olabilirsiniz. İşte tam bu noktada sitemiz size yardım edecek. CV yazmak için gerekli tüm bilgilerin yanı sıra mühendislik CV örnekleri ile kafanız netleşecek ve kolaylıkla kendi CV’nizi hazırlayabileceksiniz.
CV yazma süreci̇: yazmaya nereden başlamalisiniz?
Bir mühendislik CV’si hazırlarken nereden başlamanız gerektiğini düşünüyorsanız elbette kişisel bilgilerinizi sunduğunuz Başlık kısmıyla başlamalısınız. Ardından İş Deneyimi, Eğitim, Beceriler ve Ek Bilgileri girerek CV’nizi tamamlamalısınız. Kendinize bu bilgilerden oluşan bir ana CV hazırladıktan sonra, başvurduğunuz her iş için CV’niz üzerinde düzeltme, ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz. Şimdi gelin Ana CV nasıl yazılır inceleyelim.
Mühendi̇s i̇çi̇n ana CV
Ana CV, mutlaka bulunması gereken temel bilgilerin toplandığı CV’dir. Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, iş deneyimi, eğitim ve becerilerinizle ilgili bilgileri mutlaka girmelisiniz. Ayrıca kendinizi tanıttığınız bir başlık ve hakkınızda kısa bir özet de yazmalısınız. Ana CV’nizi iş ilanlarında belirtilen özelliklere göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Pozisyonla ilgisi olmayan bilgileri çıkarabilir, yerine o işe uygun beceri ve niteliklerinizi ekleyebilirsiniz. Ana CV’niz şu bölümlerden oluşmalıdır:
- Başlık (Adınız, Soyadınız, Mesleki ünvanınız, İletişim bilgileriniz, varsa internet sitenizin adresi)
- Kısa özgeçmiş (İş vereni kendinizle ilgili olarak kısa ve net biçimde bilgilendirdiğiniz bu bölümde, hangi okuldan mezun olduğunuza, deneyimleriniz becerilerinize ve kariyer hedeflerinize değinebilirsiniz.)
- İş Deneyimi (Daha önce çalıştığınız kurumları ve bu kurumlarda ne tür sorumluluklar aldığınızı yazın.)
- Eğitim bilgileri: Okuduğunuz okullar, aldığınız diplomalar ve ne tür eğitim aldığınızla ilgili kısa bilgi girin.)
- Ek bilgiler: Sertifikalar, aldığınız ödüller, yayınlarınız, referanslarınız, yabancı dil, sürücü belgesi, hobileriniz ve ilgi alanlarınızla ilgili bilgi girin.)
Ana CV’nin ek bilgiler kısmındaki bilgileri, örneğin referanslarınızı, yayınladığınız eserleri ve ilgi alanlarınızı başvuracağınız pozisyona göre güncelleyebilirsiniz.
İşe göre mühendi̇s cv’si̇ nasil hazirlanir?
Mühendislik, içerisinde birden fazla dalı barındıran bir meslek grubudur. Temel olarak elektrik, kimya, inşaat ve makine olmak üzere 4 dala ayrılan mühendislik, bu dalların içinde bilgisayar, gıda, elektronik, jeofizik, çevre, tekstil mühendisliği de dahil olmak üzere pekçok bölümü barındırır. Bu nedenle işe göre CV hazırlarken çalışılan alana uygun olması önem taşır. Aldığınız eğitimden, yaptığınız stajlara, sertifikalarınızdan, daha önceki deneyimlerinize ve hatta ilgi alanlarınıza kadar her bölümün işinize uygun biçimde yazılması ve düzenlenmesi gerekir.
Farklı bir alandaki etkinliklerinizden söz etmeniz bir işe yaramayacağı gibi, CV’nizin uzamasına neden olarak okunma şansını azaltır. Ana CV’nizi işe göre düzenleyerek bu durumu lehinize çevirebilir ve düşlediğiniz işi elde edebilirsiniz. Mühendis CV örneği görmek isteyenler için bu yazıda gereken bilgiler mevcut. Dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.
Şimdi özellikle bilgisayar mühendisliği CV örnekleri arayanlar için hazırladığımız aşağıdaki CV örneğine göz atalım:
Mühendi̇s cv örnekleri̇
Mühendi̇s cv’si̇ne neleri̇ dahi̇l etmeli̇si̇ni̇z?
Bir CV’ye dahil edilmesi gereken bilgilere daha önce değinmiştik. Bunlar sırasıyla Kişisel ve iletişim bilgileriniz, kısa öz geçmişiniz, iş deneyimleriniz, eğitim bilgileriniz, becerileriniz ve ek bilgiler olarak özetlenebilir. Bunun yanı sıra mühendislik alanında kariyer yapan bir aday olarak başvurunuzu destekleyeceğine inandığınız tüm bilgileri CV’nize dahil etmelisiniz.
Örneğin iş lanında belirtilen özellikleri dikkatlice okuyarak bu niteliklere sahip oladuğunuzu gösteren bilgi ve belgeleri CV’nize yazın. Mühendislik alanında aldığınız tüm eğitimlerin yanı sıra eğer konuyla ilgili yayınlarınız ve ödülleriniz varsa bu bilgileri girin.
Eski iş yerinizdeki yöneticilerden alacağınız referanslar da CV’nizin etkisini arttırmada önemli rol oynayacaktır. İşinizi iyi yaptığınızı, donanımlı bir aday olduğunuzun altını çizebilecek referanslar sayesinde birçok adayı geride bırakabilirsiniz.
Bir mühendisin yabancı dil bilmesinin önemini belirtmemize gerek yok sanırım. Bildiğiniz yabancı dilleri seviyeleriyle birlikte mutlaka yazın. Bu konuda edindiğiniz sertifika ve eğitimleri de ekleyin. Ayrıca kullandığınız teknik programların bir listesi de çok işinize yarayacaktır. Bir bilgisayar mühendisi için yazılım konusunda detaylı bilgi sahibi olmak tercih edilme sebebidir.
CV örnekleri mühendis için sitemizde yer almaktadır.
Mühendi̇s i̇çi̇n ki̇şi̇sel profi̇l nasil yazilir?
Kişisel profiliniz genellikle CV’nizin en üst kısmında yer alır ve iş verenin ilk gördüğü bölümdür. Bu kısımda adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, iletişim bilgileriniz ve yaşadığınız bölgenin yanı sıra seçiminize bağlı olarak medeni durumunuz, uyruğunuz, sürücü belgeniz gibi diğer bilgiler de yer alabilir.
Kişisel profilinizde verdiğiniz iletişim detayları doğru yazılmalıdır. Çünkü olası bir iş görüşmesi için size bu bilgiler aracılığıyla ulaşılacağından, yapacağınız bir hata buna engel olacaktır. Bu nedenle CV’nizi yazıp bitirdikten sonra mutlaka kontrol etmelisiniz. Eğer varsa LinkedIn hesabınızın bir bağlantısını da eklemeniz portföyünüzün ve tüm çalışmalarınızın kolayca görülmesi açısından iyi bir fikirdir. Şimdi CV özet bilgi örnek mühendis yazısını inceleyelim:
‘’Arda Karaca
Bilgisayar Mühendisi
[email protected]
+90 212 123 45 67
İstanbul
linkedin/in/ardakaraca
Bekar
B sınıfı sürücü belgesi’’
Mühendi̇s i̇çi̇n sosyal ve tekni̇k beceri̇ler nelerdi̇r?
Mühendisliğin birden fazla dalının bulunması ve bu dalların da alt dallara ayrılması nedeniyle mühendisler için sabit yeteneklerden söz etmek pek olası değildir. Aslında doğası gereği teknik bir zemin üzerinde yükselen bu meslek grubunun, başta matematik, fizik ve kimya olmak üzere teknik konularda uzmanlaşmış olması ve çalıştığı alana göre de bazı sosyal becerilere sahip olması beklenir.
Bir bilgisayar mühendisi öncelikle program yazılımıyla uğraştığı için yazılım oluşturabileceği programlardaki becerileri önem taşır. Daha fazla sayıda programa hakim bir yazılımcı, iş verenler tarafından daha çok tercih edilen bir çalışan olacaktır. Elbette yenilikleri takip etmek ve mesleki bilgisini bunlara göre adapte edebilmek de bilgisayar mühendisi için önemli bir kriterdir.
İş yerindeki uyumluluk, sorunlara yaklaşım tarzı, zamanlama ve adaptasyon konusundaki bazı sosyal beceriler de bilgisayar mühendisleri için önemli sosyal beceriler olarak değerlendirilebilir. Bir projenin aksaması durumunda çözümün parçası olabilmek, konsantrasyon ve dikkat kabiliyeti barındırmak başarıyı getirecektir. Aslında teknik bilgi birikiminin sabırla dengelenmesi gereken bu meslekte kariyer yapıyorsanız aşağıda sıralayacağımız bilgi ve becerilere sahipsiniz demektir.
Teknik beceriler:
- Genel matematik
- Sayısal analiz
- Algoritma bilgisi
- Programlama bilgisi
- Mikroişlemci bilgisi
- Bilgisayar mimarisi
- Robotik
- Veritabanı
Sosyal Yetenekler:
- Dikkat
- Konsantrasyon
- İletişim
- Analitik düşünme
- Eleştirel düşünme
- Problem çözme
- Araştırma
- Yaratıcılık
- Zamanlama
Mühendi̇s i̇çi̇n i̇ş deneyi̇mi̇ bölümü nasil yazilir?
İş deneyimi bölümü ile diğer adayları geride bırakabilirsiniz. Hatta hiç deneyiminiz olmasa bile, CV’nizin bu bölümüne stajlarınızı, okulda yaptığınız çalışmaları ve gönüllü çalışmalarınızı ekleyerek iş vereni etkileyebilir ve düşlediğiniz işi elde edebilirsiniz.
Deneyimli bir adaysanız daha önce çalıştığınız iş yerlerini, tarih sırası en son işten başlamak üzere geriye doğru sıralayın. İş yerinin adı, iş yerindeki pozisyonunuz, hangi tarih aralığında çalıştığınız, iş yerinin bulunduğu ülke/şehir bilgilerini ve son olarak üstlendiğiniz sorumluluk ve başardığınız görevleri ekleyin. Şimdi mühendis CV hazırlama için iş deneyimi kısmını bir örnekle açıklayalım:
‘’ABC İnşaat ve Yapı Şirketi
İnşaat Mühendisi
2018-2023
İstanbul
- Yapılması planlanan projelerin yasal sorumluluklarını takip edip yerine getirdim.
- Projelerin çevreye olan etkilerini araştırarak gerekli önlemleri aldım.
- Proje takvimini belirledim.
- İşçiler ile patronlar arasındaki iletişimin düzgün kurulmasını sağladım.
- Şantiyelerdeki iş güvenliği ve sağlık kurallarını takip ettim.
- Projelerin başlangıcından sonuna kadar doğru ilerlemesini sağladım.’’
Mühendi̇s i̇çi̇n ek i̇ş tecrübesi̇
İş deneyimine sahip olmak demek yalnızca kurumlara ve şirketlere bağlı olarak çalışmanız anlamına gelmez. Bunun dışında tecrübe olarak kabul edilebilecek bazı deneyimleriniz olabilir. Örneğin üniversitede eğitim aldığınız sırada okulunuz tarafından yürütülen bir projede aktif olarak görev almış olabilirsiniz. Çoğu iş veren ve şirket, başvuru yapan adayların stajlarını da iş deneyimi olarak kabul eder. Ayrıca gönüllü çalışmalarınız da deneyim olarak değerlendirilir. Bu tür işlerde mesleğinizi profesyonel olarak uyguladığınız göz önüne alındığında CV’nizin iş deneyimi kısmına ek olarak girmeniz iyi olur. Buna bir örnek verecek olursak;
‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi
Hatay Bölgesi Sahra Mutfağı
Gönüllü Gıda Mühendisi
2023
- Deprem sonrası kurulan mutfağa gönderilen çiğ gıdaların kalite kontrellerini yaptım.
- Günlük yemek listelerini hazırladım.
- Yemeklerin pişirilmesi sırasında gereken kontrolleri yaptım.
- Mutfaktaki işlemlerin düzenli yürümesini sağladım.
- Mutfağın, çalışanların ve yiyeceklerin hijyeni için gereken önlemleri aldım.
- Mutfakla ilgili resmi evrakları düzenledim ve kayıt altına aldım.’’
Mühendi̇s cv’si̇ i̇çi̇n eği̇ti̇m bölümü
İyi bir mesleğimiz olması için uzun yıllar boyunca eğitim alıyoruz ve bazen kendimizi geliştirmek için ek kurslara, seminerlere katılıyoruz. İşimizi iyi yapmak ve mesleğimizi severek uygulamak için aldığımız eğitimin önemi büyük. Fakat mesleğimizde daha hızlı ilerlemek ve iyi kazanç elde etmek için de aldığımız eğitimin rolü çok fazla.
Çoğu meslek için lisans eğitimi almak şarttır. Mühendislik de bu meslek dallarından biri. Yurt dışında ya da ülkemizde aldığınız eğitimi CV’nize yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Öncelikle kronolojik formatı takip ederek mühendislik eğitimi aldığınız tüm okulları listelemelisiniz. Bunu yaparken şu bilgileri yazmalısınız:
1. Okulun ve bölümün adı
2. Diploma dereceniz
3. Eğitim aldığınız tarih aralığı
4. Okulun bulunduğu lokasyon
Şimdi mühendis CV’si eğitim bölümü için bir örnek verelim:
‘’Bursa Uludağ Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Lisans
2018 - 2022
Bursa
Dört yıllık eğitimde siber güvenlik, algoritma tasarımı, yapay zeka, bilgisayar mimarisi, sanal gerçeklik, bilgisayar ağları, arama motoru teknolojileri, mobil sistem tasarımı, veri tabanı yönetim sistemleri, işletim sistemleri, gömülü sistemler ile ilgili derinlemesine dersler aldık ve yazılım konusunda yetkin hale geldik.’’
İpucu: Okulunuzun adını kısaltma biçiminde yazmayın. İş veren okulunuzun hangisi olduğunu öğrenmek için internette araştırma yaparak zaman kaybetmek istemeyecek ve belki de CV’nizi bunun için eleyecektir.
Mühendi̇s cv’si̇ i̇çi̇n en i̇yi̇ şablonu seçi̇n
CV’nizin daha etkili, kolay okunur ve farkedilir olmasını istiyorsanız, iyi bir şablon seçmeniz gerekir. Böylelikle hem tüm bilgilerinizi dilediğiniz biçimde yerleştirmenizi hem de iş verenin CV’nizle ilgilenmesini sağlamış olursunuz. Mektup tarzında, uzun paragraflardan oluşan sıradan bir CV’nin artık geçerliliği kalmadığını hepimiz biliyoruz.
Mühendis CV şablonu seçmek için sitemize girerek sizler için hazırladığımız tüm şablonlara göz atabilirsiniz. Sürekli yeni şablonlar eklediğimiz sitemizde mühendislik yeteneklerinizi ve iş deneyimlerinizi, eğitim ve diğer tüm bilgilerinizi en etkili biçimde yerleştirebileceğiniz bir şablon seçerek dakikalar içinde kusursuz bir mühendis CV’si hazırlayabilirsiniz.
Sitemize üye olup CV’nizi oluşturmaya başladıktan sonra dilediğiniz bir şablonu seçin ve bilgilerinizi girerken şablon üzerinde nasıl göründüklerine anında tanık olun. Eğer seçtiğiniz şablonu beğenmediyseniz, başka bir tanesiyle değiştirebilir, aynı CV’yi farklı şablonlarla kaydedebilir ve üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
Ayrıca CV’niz bittikten sonra ister JPEG, ister PDF formatında cihazınıza yükleyerek dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden ulaşma fırsatını elde edin. Yalnızca içerik açısından değil, aynı zamanda görsellik açısından da etkin olması gereken CV’niz için şablonlarımız son derece faydalı olacaktır.
CV’ni̇ze ön yazi ekleyi̇n
Mezun olur olmaz kendinize bir CV hazırlayıp, hemen ardından iş ilanlarına başvurmayı düşünürsünüz. Fakat CV’nize ekleyeceğiniz bir ön yazı sayesinde aynı işe başvuru yapan onlarca adayı geride bırakabileceğinizi biliyor muydunuz? Çünkü ön yazı, yalnızca sıradan mektup değil, aynı zamanda sizin işini ciddiye alan, özenli ve dikkatli bir aday olduğunuzu da gösteren önemli bir belgedir.
Ön yazı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Öncelikle giriş, gelişme ve kapanış paragraflarını belirleyin. Girişte iş ilanını nerede gördüğünüzü, başvuru yapmaya neden karar verdiğinizi ve uygun bir aday olduğunuzu belirtin. Gelişme kısmında başvuru yaptığınız şirketi tanıdığınızın altını çizin. Gerekirse bunun için önceden araştırma yapın. Pozisyon için uygun olan niteliklerinizden söz edin.
Kapanış paragrafında ise iş verene bir eylem çağrısında bulunarak yüz yüze görüşmeye davet edin. Böylelikle bir ön görüşmeyi garantilemiş olacaksınız. Ayrıca ön yazınızı okumaya zaman ayırdığı için teşekkür etmeyi unutmayın. Bu bilgileri kafanızda toparladıktan sonra sitemize girerek ön yazı oluşturabilirsiniz.
Ön yazı oluştur butonuna tıklayın ve bilgilerinizi gereken boşluklara girin. Ardından şablonunuzu seçin. Tıpkı CV’de olduğu gibi, ön yazınız otomatik olarak hazırlanacak ve cihazınıza indirebileceksiniz.
SONUÇ
İster deneyimli ister deneyimsiz bir mühendis olun, CV hazırlarken artık endişelenmenize gerek yok. cvmaker.com.tr olarak sizler için hazırladığımız şablonlarla dakikalar içinde hem CV hem de ön yazı hazırlayarak, kariyerinizde ilerlemek için ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca mühendislik CV örnekleri için blogumuzu takip edebilirsiniz.