Nasıl mükemmel bir resepsiyonist CV’si hazırlayabilirsiniz?
Resepsiyon görevlileri otel, konak, kurumsal firma ve ofislerde müşterilerle olan ilk temas noktasıdır; bu nedenle işveren markalarını son derece iyi temsil etmeli ve tanıtmalıdırlar. Müşteri hizmetleri ve resepsiyon becerilerinizi ortaya koymanın, başarılı bir resepsiyonist özgeçmişi hazırlamaktan daha iyi bir yolu yoktur.
Müşteriyle doğrudan iletişim içerisinde olan personeller bir kuruluşun 'yüzü' olarak kabul edilir. Dolayısıyla, bir resepsiyon görevlisi olarak CV oluştururken, sadece profesyonel olduğunuzu değil, aynı zamanda insanlara değer verdiğinizi gösteren bilgilere de yer vermelisiniz.
Günümüzde insanlar müşterisi oldukları şirketlerin etik ve samimi olduğunu bilmek istiyor. Soğuk, umursamaz ve müşterinin sorunlarını çözemeyecek iletişim becerilerine sahip personeller çalıştıran şirketler neredeyse hiç talep görmüyor. Resepsiyonistler müşteriyle ilk iletişimin başladığı yer olduğundan dolayı şirketler için çok kritik pozisyonlar olarak kabul ediliyorlar.
Eğer CV’nizi gönderdikten sonra bir mülakata çağırılmak istiyorsanız, müşterileri memnun etme yeteneklerinizden ve hizmet sektörüne olan tutkunuzdan özgeçmişinizde mutlaka bahsetmelisiniz.
Bu makale, özgeçmişinizde becerilerinizi ve güçlü yönlerinizi profesyonel ve aynı zamanda içten bir şekilde en iyi nasıl vurgulayabileceğinizi anlatacak. İyi oluşturulmuş ve düzenlenmiş bir resepsiyonist CV’sini örnek olarak vererek başlayalım.
Başarılı bir Resepsiyonist CV Örneği
Buraya tıklayarak bu örneği indirebilirsiniz
Bu resepsiyonist CV şablonuna baktığınızda, Meryem'in ön yazıda on yılı aşkın deneyimiyle bu sektördeki tecrübesini nasıl ön plana çıkarttığını görebilirsiniz. Ayrıca okuyucuya imalat sektöründen geldiğini ve baskı altında çalışabildiğini de söylüyor. Meryem'in müşteri deneyimi ve müşteri hizmetleri kelimelerini ön yazıda kullanması, odak noktasının bu olduğunu gösteriyor. Meryem yazdıklarını öne çıkarmak için isteğe göre fotoğraflı veya fotoğrafsız kullanılabilen kurumsal mavi renkli profesyonel Stanford şablonunu seçti.
Başarılı bir resepsiyonist özgeçmişi hazırlamak önceden planlama gerektirir, bu nedenle özgeçmişinizi oluştururken harcanan zamana takılmayın ve iyi bir resepsiyonist CV’si oluşturmak için gerekli özveriyi gösterin.
Resepsiyonist CV’nizi hazırlamaya, bir otele veya kuruluşa size işe kabul etmeleri için sunmanız gereken en değerli bilgileri mümkün olduğunca doğru bir şekilde kağıda döken bir proje olarak yaklaşın. Amacınız işe alım uzmanının, sizi bir personel olarak görevlendirdiğinde işletmesine katacağınız değerleri anlamasını sağlamaya yönelik olmalı.
Her iyi hazırlanmış CV'nin temelinde, tüm eğitiminizi, becerilerinizi ve çalışma geçmişinizi kapsayan kapsamlı bir belge olan ana CV yer alır.
Bu belge aşağıdakileri içermelidir:
- Akıcı, mantıklı ve okuyucu dostu olun
- Beyaz arka plan üzerine düz, siyah yazı tipi kullanın
- Yazım hataları ve biçimlendirmenin kötü olmamasına dikkat edin
- Bütün bilgileri sırasına uygun olacak şekilde yerleştirin ve yeterince profesyonel gözüktüğüne emin olun
- Deneyimlerinizi listelemeye en son veya güncel olarak görev aldığınız işinizle başlayın ve ilk işinize doğru geriye devam edin
- Eğitim ve niteliklerinizi de aynı şekilde listeleyin
- Sosyal ve teknik becerileri dahil edin
- Her iş veya rol için doğru referans bilgilerini ekleyin
Ana CV’nizi oluşturmak için zaman ayırın ve hiçbir şeyin atlanmadığından emin olun çünkü bu CV gelecekteki tüm iş başvurularınızın temelini oluşturacaktır. Uzun olmasına takılmayın, bütün ayrıntıları eklediğinize emin olun.
Bütün iş deneyimlerinizi, tüm sorumluluklarınızı ve elde ettiğiniz bütün başarıları ekleyin. Doğrusunu söylemek gerekirse bu biraz zaman alıcı olabilir, ancak bu tek sefere mahsus bir işlem olduğu için ana CV’nizi oluşturmak için harcadığınız zamana hiç takılmayın.
Ana CV’nizi yazarken, ilgili tüm niteliklerin, ödüllerin, referans mektuplarının ve sizin için önemli olan bütün bilgilerin kopyalarını alın. Hepsini özgeçmişinizle birlikte güvenli bir dosyaya kaydedin ve kolayca erişebileceğiniz bir yerde saklayın.
Hatasız olması için ana metninizi her zaman dikkatlice okuyun ve düzenleyin. Mümkünse başka birinden de hataları kontrol etmesini isteyin. Basit dil bilgisi hatalarına takılan birçok işe alım uzmanının hakkınızda kötü bir izlenim edinmesini istemezsiniz.
Resepsiyonist becerilerinizi ekleyin
Resepsiyonistlerden beklenen beceriler her sektör için farklılık gösterecektir ancak adaydan temel olarak beklenen beceriler hemen hemen her alanda aynıdır.
Resepsiyonist CV’nizdeki beceriler alanını oluştururken hiçbir detayı atlamayın. Sadece kısa bir süre kullanmış veya sektörler arasında geçiş yapmış olsanız bile, teknik ve sosyal tüm becerilerinizi ekleyin. Sosyal becerileriniz söz konusu olduğunda, dışarıdan bir göz olarak kendinizi değerlendirin ve objektif olmayı unutmayın.
Resepsiyonist olarak yaptığınız her başvuruda, o pozisyon için gerekli becerileri araştırın ve CV’nizde özellikle bunlara yer vermeye çalışın.
İşte resepsiyonistlerin ihtiyaç duyduğu bazı önemli sosyal beceriler:
- Uyum yeteneği: Çeşitli ve genellikle hızla değişen durumlarla başa çıkma
- Empati: Kendini başka birinin yerine koyarak onun duygularını ve bakış açısını anlamak
- Özdenetim: Değişim ve zorluklar karşısında sakin ve soğukkanlı kalmak
- Sabır: Ne zaman bekleyeceğinizi ne zaman yanıt vereceğinizi ve ne zaman harekete geçeceğinizi iyi bilmek
- Etkin dinleme: Tamamen konuşmacıyı anlamak amaçlı dinlemek ve konuşmacının karşısındakinin onu anladığını hissetmesini sağlamak
- Pozitif dil: Olumsuz durumları yatıştırmak ve müşterinin güvenini kazanmak için iyimser ve güven verici konuşmalar yapmak
- Açık iletişim: Bilginin açık ve anlaşılması kolay bir şekilde aktarılması
- Sorumluluk almak: Kimin hatalı olduğuna bakılmaksızın sorunların çözülmesini sağlamak
Teknik (mesleki) beceriler sektöre bağlı olarak değişecektir, ancak genellikle aşağıdakilere ihtiyacınız olacak:
- Resepsiyonistlikle ilgili belirli programlarla çalışma deneyimi
- Şirket ürün ve hizmetleri hakkında bilgi
- Tüm çalışanlar ve hangi departmanda çalıştıkları hakkında bilgi
- O an için kimlerin ofiste olup kimlerin olmadığının farkında olma
- Pazarlama promosyonları ve teklifleri hakkında temel ayrıntılar
Niyet mektubu mu yoksa ön yazı mı?
Resepsiyonist CV'si için bir niyet mektubuna ihtiyacınız yoktur, ancak farklı iş pozisyonları için hazırladığınız her CV'nin başında benzersiz bir ön yazı bulundurmalısınız. Her ne kadar tek bir ön yazı yazıp benzer birkaç başvuru için üzerinde değişiklik yapabilseniz de oluşturulmasının üzerinden belirli bir zaman geçmiş olma ihtimaline karşı ön yazıyı her seferinde yeniden yazmak en iyisidir.
Aşağıda farklı beceri ve yetkinlik seviyelerinde ön yazı örnekleri verilmiştir. Kalın metinler, okuyucuda CV’yi detaylı bir şekilde okumaya devam etmek için heyecan ve merak uyandıran ifadeleri temsil ediyor. O yüzden aşağıdaki metinleri incelerken özellikle kalın metinlere dikkat edin.
Resepsiyonist - Ön yazı örneği - kıdemli
Kurumsal üretim alanında on yılı aşkın deneyime sahip son derece profesyonel ve kıdemli bir resepsiyonistim. Yüksek müşteri hacmine sahip ve iş sorumluluğunun fazla olduğu bir işletmede mükemmel bir müşteri deneyimi sunarken operasyonel verimliliği sürdürme konusunda kanıtlanmış yeteneklere sahibim. Becerikli, arkadaş canlısı ve enerjik bir kişiliğe sahibim. Baskı altında iyi çalışabilirim ve müşteri hizmetleri sektöründeki bilgilerimi ve becerilerimi güncel tutmak için yoğun bir özveri gösteriyorum.
Resepsiyonist - Ön yazı örneği - deneyimli
Yoğun bir tıp merkezinde beş yıllık deneyime sahip bu alanda yetkin ve nitelikli bir resepsiyonistim. Hasta yönetimi ve hizmetlerinin tüm yönlerini özen ve empati ile ele alabilirim. Baskı altında çalışmakta son derece başarılıyım ve kariyerimi tıp sektöründe ilerletmeye hevesliyim.
Resepsiyonist - Ön yazı örneği - deneyimsiz
Yoğun bir kuaför ve güzellik salonunda on aylık deneyime sahip giriş seviyesi genç bir resepsiyonistim. Müşteri randevuları alma, iptal edilen randevuları kaydetme, müşterilerle tanışma, onları ağırlama ve misafir etme, fatura düzenleme konusunda deneyimliyim. Kariyerimde ilerlemek isteyen, dışa dönük, profesyonel ve hızlı öğrenen biriyim.
Ön yazı ve niyet mektubu arasındaki fark nedir?
Ön yazı, özgeçmişinizin başında yer alan kısa bir ifadedir; bunun yanında genellikle birbiriyle çok karıştırılan niyet mektubu ise daha uzundur ve hazırlanış olarak çok daha farklıdır.
Ön yazı genellikle 100 kelimeden azdır; niyet mektubu ise 500 ila 1000 kelime arasında değişkenlik gösterebilir.
Ön yazı, 'genel bakış', 'profesyonel özet', 'beceri/nitelik özeti' veya 'profesyonel biyografi' olarak da adlandırılabilir.
Hangisini kullanmalıyım?
Yöneticilik, müdürlük veya uzmanlık gibi üst düzey pozisyonlara kabul edilmek için niyet mektubuna ihtiyacınız vardır. Ayrıca, niyet mektupları lisansüstü eğitim programlarına ve stajlara giriş için de kullanılabilirler.
Öte yandan, her CV kısa bir ön yazı içermelidir; çünkü okuyucunun CV'nizi detaylı bir şekilde okumaya başlamadan önce kim olduğunuz hakkında fikir sahibi olmasını sağlar.
Bu nedenle, her iki ifadeyi de yazarken zaman ayırmanız ve bunları başvurduğunuz her iş için özel olarak yazmanız çok önemlidir. Tüm adaylar benzer niteliklere ve deneyime sahip olduğundan, niyet mektubu ve ön yazı sizin diğer CV'ler arasında göze çarpmanız için önemli bir fırsattır.
İyimser, dürüst ve bilgilendirici bir ön yazı veya niyet mektubu, ilk mülakatı kazanmanızın anahtarlarından biridir.
Nelerden bahsetmeliyim?
Ön yazı kısa olsa da okuyucuyla alakalı olmalıdır. İş ilanından ve önceki tecrübelerinizden yola çıkarak teknik ve sosyal becerilerinizi, deneyimlerinizi ve sorulması durumunda tanımlarını yapabileceğiniz anahtar kelimeleri ekleyin. Ön yazıyı mümkün olduğunca işverenin gereksinimleriyle eşleştirmeye çalışın.
Ön yazı yazarken aklınızda bulundurmanız gerekenler:
- İş unvanınızı belirtin
- Bilgi birikiminizi vurgulayın
- Yıllar içerisinde kazandığınız deneyimleri dahil edin
- Hayati önem taşıyan sosyal ve teknik becerileri kapsadığına emin olun
- İşverenin gereksinimleriyle eşleştirin
Niyet mektubu, ön yazıda belirttiklerinizle aynı ayrıntıları içermelidir, ancak resepsiyonist becerileriniz ve deneyiminiz hakkında daha geniş bilgi vermek için daha uygun bir belgedir. Ayrıca, neden belirli bir kariyerde ilerlediğiniz, ilerlemek istediğiniz veya neden kariyer değiştirmek istediğiniz gibi hayati soruları cevaplamanıza olanak tanır.
Niyet mektubunuzu işverenin resepsiyonist iş ilanında bahsettiği gereksinimleriyle mümkün olduğunca eşleştirmek için de zaman ayırın.
Hangi bilgileri dahil etmeye karar verirseniz verin, her iki ifadeyi de samimi, sohbet havasında ve pozitif tutun; ön yazı, potansiyel işverenlerin sizinle ilgili ilk izlenimi olacağı için onları etkilemeyi amaçlamalısınız.
Ana CV'nizi nasıl kullanmalısınız?
Ana CV size farklı pozisyonlara hızlı bir şekilde iş başvurusunda bulunma fırsatı verir. Ayrıca, sizinle alakalı neredeyse bütün bilgileri barındırdığı için, resepsiyon pozisyonu için özel olarak hazırladığınız CV’nize çok önemli ayrıntıları eklemeyi unutma ihtimalini de neredeyse sıfıra indirir.
Başvurmak istediğiniz bir iş gördüğünüzde çok dikkatli bir şekilde okuyun ve işverenin istediği gereklilikleri not edin. İşverenler genellikle başvuruları elemek için iş tanımındaki anahtar kelimelerden yardım alırlar. Eğer resepsiyonist pozisyonu için hazırladığınız özgeçmişte belirli bir oranda bahsedilen anahtar kelimeler bulunmuyorsa, başvurunuz muhtemelen doğrudan çöpe gidecektir.
Adayları eleme, başvuru sahiplerini anahtar kelimeler ve belirli gereklilikleri puanlama sistemi kullanarak diğer adaylardan ayırmanın bir yoludur. Eğer bir resepsiyon pozisyonu için hazırladığınız CV'niz gerekli kriterleri karşılamıyorsa, kibar ve standart bir üzüntü mesajından başka bir şey duyamazsınız.
Bir iş ilanında anahtar kelimeleri belirlemenin en iyi yolu, doğrudan ilgili kelimeler için iş sorumluluklarını gözden geçirmektir. Örneğin, bir otel resepsiyonistliği için olan bir iş ilanını inceliyorsanız, konuk evi, oda ve kahvaltı, tatil parkı veya lüks pansiyon resepsiyonisti gibi başvurduğunuz pozisyonla doğrudan ilgili terimleri arayın ve bunları gördüğünüz takdirde kendi özgeçmişinizde de mutlaka bu terimlere yer verin.
Şirketlerin resepsiyonist işleri için farklı unvanları olabileceğini unutmayın. Resepsiyon görevlisi, ön büro görevlisi veya resepsiyon sorumlusu gibi daha farklı unvanları da göz önünde bulundurun.
Bir sonraki adımınız, ana CV’nizi aday takip sistemi (ATS) yazılımından geçen ve okuyucunun dikkatini hemen çeken şık bir resepsiyonist CV'sine dönüştürmektir. Bunu, ana CV’nizden ilgili ve önemli bilgileri çıkararak ve bunları belirli bir iş pozisyonu için özel bir ön yazı (ve gerekirse niyet mektubu) ile hazırlanmış CV’nize dahil ederek başarabilirsiniz.
İşe alım uzmanlarının ve işverenlerin her bir başvuruyu incelemeden önce yalnızca saniyeler harcadıklarını ve iş tanımıyla örtüşen bilgiler bulamadıkları takdirde CV’nizin doğrudan çöpe gideceğini bilmek hayati bir önem taşır. Başvurunuza en başından itibaren resepsiyonistlik pozisyonuyla ilgili anahtar kelimeleri yerleştirmek dikkatlerini çekmeyi ve okumaya devam etmelerini sağlar. Ayrıca onlara iş ilanını iyice okuduğunuzu ve bu işi almayı gerçekten istediğinizi belli edecektir.
Bir iş başvurusu için özel olarak hazırlanacak resepsiyonist CV’lerinde dikkat edilmesi gerekenler:
- Ana CV’nizdeki net, sade siyah beyaz formatı kullanmaya devam edin
- Uzunluğu önemlidir, bu nedenle 2 ila 3 sayfayı geçmemeye özen gösterin
- Sadece başvurduğunuz pozisyonla alakalı bilgiler olsun, haricindeki bütün gereksiz bilgileri çıkartın
- Dili olumlu, anlaşılır ve okunması kolay tutun
- Yazım, tarih ve sıralamayı dikkatlice kontrol edin
- Referansların iletişim bilgilerini eklemeyin; bunun yerine 'istek üzerine temin edilebilir' diye bir not düşün
- Ayrıca, 'ayrıntılı özgeçmiş istek üzerine temin edilebilir' notunu da ekleyin
Özetleyecek olursak
Hayalinizdeki resepsiyonist işini bulmak sizin elinizde, ünlü atasözümüzde de belirtildiği gibi: “Ne ekersen onu biçersin.”
Resepsiyonist CV'si oluşturmak ve düzenlemek için önceden zaman harcamayı geleceğinize yatırım yapmak olarak görün.
İşte mükemmel bir resepsiyonist CV'si hazırlamanın püf noktaları:
- Kapsamlı bir ana CV hazırlamak için zaman harcayın
- Ana CV’nizi ve ilgili tüm belgeleri kolayca erişilebilen güvenli bir dosyaya kaydedin
- İş ilanlarını dikkatlice okuyun ve anahtar kelimeleri özenle seçin
- Sadece işle ilgili bilgileri kullanarak her iş pozisyonu için -ana CV’nizden faydalanarak- özel bir CV oluşturun
- CV'nize iş gereksinimlerine odaklanan iyimser bir ön yazı ekleyin
Başvurunuzu gönderirken aşağıdakilere dikkat edin:
- Özel olarak hazırlanmış özgeçmişinizi ve ön yazınızı her zaman pdf formatında gönderin
- Gerekli olduğu belirtilmedikçe başka belge göndermeyin
- İletişim bilgilerinizin CV'de kolay bulunabilir olduğundan emin olun
- İlk başvuruya referansları dahil etmeyin
Resepsiyonist CV’leriyle alakalı sıkça sorulan sorular
Resepsiyonist olarak bir kariyer inşa etmekle mi ilgileniyorsunuz? Ya da mevcut kariyerinizi bu yönde değiştirmeyi mi düşünüyorsunuz?
Resepsiyonist CV’si hazırlarken merak edilen ve en sık sorulan soruları aşağıda yanıtlıyor olacağız.
Resepsiyonistlik için ana CV tam olarak ne anlama geliyor?
Resepsiyonist pozisyonuna yönelik bir ana CV, bütün eğitim bilgilerinize, ilk iş deneyiminize ve güncel olarak devam ettiğiniz veya en son çalıştığınız iş deneyiminize kadar olan bütün bilgilerinizi içeren bir belgedir.
Neden bir ana CV oluşturmalıyım?
Zamandan tasarruf etmek ve kendinizi her seferinde mümkün olan en iyi şekilde sunmak için ana CV oluşturmak çok işinize yarayacaktır. Tüm bilgileri baştan sona doğru bir şekilde tek bir yerde topladığınızda, bunu bir daha yapmak zorunda kalmayacaksınız ve artık tek yapmanız gereken yıllık düzenli olarak bu bilgileri güncellemek olacaktır. Bunun dışında yalnızca kariyerinizde önemli değişiklikler yaptığınızda ana CV’nizi güncellemeniz gerekecek.
Referans bilgilerini ne zaman eklemeliyim?
Referans bilgilerini yalnızca işe alım uzmanı veya işveren sizinle iletişime geçtikten ve referans bilgilerini talep ettikten sonra eklemelisiniz. Bir iş ilanına ilk başvurunuzda asla referans bilgilerini eklemeyin.
İşe alım görevlisi bir görüntülü mülakat için size geri dönerse, referans isteyebilir, ancak yine de istemezlerse onlara referans bilgilerinizi sunmayın. Başvurunuz bu aşamada başarısız olmuş olabilir veya mülakatı yapan kişi son işe alım aşamalarında referans almayı tercih edebilir.
Referans bilgilerini önceden vermek hem sizi hem de size referans olan kişiyi riske atar.
Öncelikle, birinin kişisel bilgilerini hakkında hiçbir şey bilmediğiniz kişilerle paylaşıyorsunuz. Bu durum, bilgilerinin yanlış kişilere geçmesi durumunda referans olan kişiyi risk altında bırakabilir.
İkinci olarak, bazı vicdansız işe alım uzmanları sizinle iletişime geçmeden önce referanslarınızda belirttiğiniz kişilerle iletişime geçmek isteyebilir. Bunun haksız bir uygulama olduğunu kabul ediyoruz, ancak onlara ayrıntıları çoktan verdiyseniz, bu noktadan sonra maalesef bir şey yapamazsınız.
Son olarak, size referans olan kişi beklemediği bir telefon karşısında şaşkınlığa uğrarsa, size referans olmayı kabul etmeyebilir ya da o anda tüm ayrıntılarınızı hatırlayamayabilir ve bu da size verilen referansın işverenlerin gözünde yeterince güçlü sayılmayacağı anlamına gelebilir.
İş ararken, ekleyeceğiniz referanslarla önceden iletişime geçmek ve sizin için iyi referanslar vereceklerinden emin olmak daha akıllıca olacaktır. Aradan birkaç yıl geçtiğinde tarihleri, iş sorumluluklarını ve diğer önemli ayrıntıları hatırlamak size referans olan kişiler için zor olabilir.
Geçmişteki bir işverene önceden haber vermek, referans vermek için hala istekli ve uygun olup olmadıkları konusunda kesin bir şekilde emin olmanızı sağlar. Bu, tüm referanslarınızın teyit edilmesini ve beceri ve yeteneklerinizin doğru bir şekilde tanıtılmasını sağlamaya yardımcı olur.
Özgeçmişime hobilerimi ve ilgi alanlarımı eklemeli miyim?
Özgeçmişinizde veya niyet mektubunuzda hobilerinize ve ilgi alanlarınıza yer veriyorsanız, yalnızca işle ilgili olanlardan bahsedin. Başvurduğunuz pozisyonla alakası olmayan sosyal aktivitelerden ve kişisel başarılardan bahsetmekten kaçının.
İşe alım uzmanlarının ve işverenlerin zamanlarının kısıtlı olduğunu ve kendileri için önemsiz olan hiçbir şeyi okumayacaklarını unutmayın. Hobiler ve ilgi alanları sağlığımız ve huzurlu bir hayat için tabii ki mükemmeldir, ancak işle ilgili olmadıkça bunları dahil etmeyin.
Bir resepsiyonistlik işi için başvuruyorsanız, topluluk önünde konuşmak veya televizyonda yayınlanan otel planlama programlarını izliyor olmak ilgi alanları için harika bir örnektir.
Hangi eğitime ihtiyacım var?
Resepsiyonist rolleri için genellikle lise diploması yeterli olur ancak bazı resepsiyonist pozisyonlarına ve başvurduğunuz şirketin politikalarına bağlı olarak üniversite diplomasına da ihtiyacınız olabilir.
Ek becerilere ihtiyacım var mı?
Çoğu müşteri resepsiyon pozisyonu için lise eğitimi yeterlidir ve birçok şirket resepsiyonistleri kendi eğitmekten yanadır.
Bununla birlikte, temel bilgisayar bilgisi ve bunun yanında iletişim ve bilgisayar becerilerinizi geliştirme isteği gereklidir.
Farklı seviyelerde beceri ve eğitim sunan çeşitli resepsiyonist eğitim kursları mevcuttur. Birçoğu çevrimiçi olarak tamamlanabilir ve CV’nize değer katabilir.
Resepsiyonistlikte farklı uzmanlık alanları var mı?
Müşterisi olan her işletmenin, müşterilerin telefonlarını yanıtlayacak enerjisi yüksek, sıcakkanlı bir elemana ve müşteriler ziyaret ettiklerinde onları karşılayacak misafirperver bir kişiliğe ihtiyacı vardır.
Ancak işletmeler farklı sektörlerde farklı kişilik özelliklerine sahip elemanlara ihtiyaç duyarlar.
Örneğin, bir tıbbi resepsiyonist CV'sinde adayın işverene sabırlı olma ve empati kurmakta iyi olduğunu yansıtması gerekir. Otel resepsiyonistlerinin CV'leri ise adayın arkadaş canlısı ve sıcakkanlı olduğunu yansıtmalıdır. Öte yandan güzellik, müzik ve eğlence sektörlerindeki işletmeler ise bünyelerinde enerjik ve yetkin resepsiyonistler çalıştırmak isterler.
Bir sektörde uzmanlaşmak, o sektörle alakalı daha fazla ürün bilgisine sahip olmak ve müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak anlamına gelir. Ayrıca, kişiliğinize ve ilgi alanlarınıza uygun bir sektörde daha üretken olmanız olasıdır. Ancak uyum sağlamakta problem yaşıyorsanız, uzmanlaşmak için başka alanları da değerlendirebilirsiniz.
Resepsiyonist olarak iyi bir maaş almak istiyorsanız, müşteri hizmetleri becerilerinize, iletişiminize, profesyonelliğinize ve verimliliğinize odaklanın.
Resepsiyonist olarak kariyer yapılabilir mi?
Bu işe yeni başlayanlar genelde resepsiyon alanını bağımsız olarak idare eden resepsiyonistlere yardımcı olarak başlarlar.
Sektöre ve ek beceri ve niteliklere sahip olup olmadığınıza veya bunları kazanmaya istekli olup olmadığınıza bağlı olarak sekreter, kişisel asistan veya halkla ilişkiler görevlisi olarak ilerleyebilirsiniz.
Resepsiyonist olmak için nereden başlamalıyım?
Her şeyden önce işe bir resepsiyonist CV'si hazırlayarak başlayın. Böylece ilgili pozisyonları gördüğünüzde iş başvurusu yapmak için zaman kaybetmezsiniz.
Okulu yeni bitirdiyseniz veya bir kariyer değişikliği düşünüyorsanız, eğitim vermeye daha yatkın oldukları için büyük işletmelere yüz yüze başvurular yapın veya çevrimiçi iş ilanlarını değerlendirin.
Bu tür bir rol için niyet mektubu genellikle bir gereklilik olmasa da çok az deneyiminiz olduğunda veya hiç deneyiminiz olmadığında işvereni etkilemek için iyi bir fikir olabilir.